fredag 1 januari 2010

Blåmusslor - enkelt och festligt

Blåmusslor hör till det jag upplever som lite finare mat. Vi lagar det alldeles för sällan. Såpass sällan att jag kom ihåg det var betydligt krångligare att laga än vad det är. De är inte ens speciellt dyra, fast mätt äter man sig inte på dem. Lite extra tilltugg behövs det. I Belgien serveras de med franskisar. Hur man än gör så skall man servera dem med ett gott ljust bröd, som man kan doppa i såsen!
Musslor med vitt vin och grädde
 • 1 nät blåmusslor
 • 1/2 medelstor gul lök
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1/4 röd chili
 • 3dl torrt vitt vin (som du gillar)
 • 1dl grädde 
 • 100g smör
 • 1/2 dl hackad persilja
 • 1/2 dl hackad gräslök
 • peppar 

Skölj och putsa musslorna. Kasta de döda, dvs. de som är söndriga eller inte stänger sig om man knackar dem i bordet. Putsa bort smuts, snäckor och skägget från musslorna. Hacka löken fint och stek den nästan genomskinlig med hälften av smöret. Putsa chilin (det vita och kärnorna), strimla fint. Mängden chili får man lite variera enligt eldighet och gästernas gommar. Skiva eller hacka vitlöken och lägg den och chilin att stekas en stund med löken. Bränn inte vitlöken! Slå på det vita vinet och låt puttra några minuter. Höj värmen lite och häll i musslorna. Låt koka under lock i fem minuter. Sänk värmen när det kokar igen. Skaka kastrullen eller rör om så att alla musslor får bada lite i såsen. Ta upp musslorna och ställ dem i en bunke med lock. Tillsätt grädden (i såsen) och låt koka ner en stund. Häll i persiljan och gräslöken. Smaka av med peppar och möjligtvis salt. Hemligheten till goda musslor är såsen. Inget kan rädda musslorna om såsen suger... Häll tillbaks musslorna i såsen och koka upp. Servera genast med ett gott lantbröd.Musslor är ju ganska vuxenmat, men till min förvåning smakade storebror på musslorna och gillade dem. Lillebror, som vanligtvis smakar på allt, deklarerade redan tidigare på dagen att han inte kommer att äta dem. Han höll sitt ord. Lillasyster, på dryga året, blev väldigt upprörd vid matbordet. Hon lugnande ner sig först när även hon fick smaka. Två musslor åt hon! Sen försökte hon också äta skalena...

Det är rätt klottigt och tidskrävande att äta musslor. Det är handarbete. För att besvära sig mödan med att försöka peta ut musslan ur skalet så gör man det bara med den första. Sen använder man det skalet som pincett för att plocka resterande direkt i munnen. Sällan maten kommer med sin egen kniffelknaffel!

Jag utgick från ett recept från Expressen. Vi har haft ett Jamie Oliver recept som vi tidigare använt, men det har den vackraste här hemma städat bort vid nån stor köksröjning... Men nästa gång kör jag nog med det här, om än kanske lite mera chili... Det kunde kanske ha varit nån grönsak till i såsen, jag måste fundera på det nästa gång...

3 kommentarer:

 1. Det var mycket godare än vad jag kom ihåg. Vi måste nog laga musslor oftare! Eller resa nånstans där man kan äta av dem :)

  -majmamma

  SvaraRadera
 2. Klockrent recept du har där, och ett tips är att även lägga i lite färskppressad citron. ca 1 klyfta räcker eller motsvarande 2 citronskivor som du klämmer ut saften ur. Då blir såsen ännu fräschare och upplyftande i smaken. : )

  Vi brukar doppa färsk baguette bröd i denna sås medan vi äter musslorna. Så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vi brukar nog ha i citron också. Jag vet inte varför jag inte hade i det här. Kanske jag hade glömt köpa?

   Lite fint strimlad morot kan man också ha i såsen.

   Radera