måndag 26 april 2010

Hemlagad yoghurt i termos

I Frankrike har jag en gång ätit hemlagad yoghurt som de gjorde med en yoghurtmaskin. Den var riktigt god. I Sverige verkar de sälja yoghurtmaskinen med en prenumeration på yoghurtkultur (dvs. bakterier). Jag har en gång tidigare försökt mig på hemlagad yoghurt utan maskin, det blev bara sås av det hela. Nu har jag gjort två nya försök.
Yoghurt i termos! Turkisk till vänster och Gefilus till höger. Gefilusyoghurten har ett lager med vätska som sperareat, så yoghurten syns inte i bilden...



Ingredienser
  • 6 dl röd mjölk (3%)
  • 2 msk turkisk yoghurt
  • 1 kapsel mjölksyrebakterier (Gefilus)
Hetta upp mjölken nästan till kokpunkten. Skölj två termosar á 5 dl med kokande vatten. Häll upp mjölken (3dl och 3dl) i termosarna när den svalnat till 37 grader. I den ena tillsätts den turkiska yoghurten i den andra innehållet (inte kapseln) av mjölksyrebakteriekapseln. Sätt på korken och skaka om lätt. Låt stå varmt ett dygn. Häll bort den avrunna vätskan. Häll upp yoghurten i förvaringskärl. Yoghurten är i princip färdig, men lär ska stelna till sig om den får stå kallt ett dygn.
Hemlagad turkisk yoghurt


Min yoghurt hade stelnat mera än vad jag förväntat mig i termosarna. Gefilusyoghurten hade avgett en hel del vätska och var grynig och ganska fast. Den hade en söt honungsaktig doft och smaken var ganska stark. Den smakade och doftade helt enkelt Gefilus.  Den turkiska yoghurten var väldigt lös, men smaken var den samma som i den yoghurt jag lagt i. En 50/50 blandning av dessa två var riktigt god.

Hemlagad Gefilus yoghurt
Efter ett dygn på balkongen hade de båda lite stelnat, men smaken hade också förändrats åt ett surare håll och åt något jag föknippar med fil. Och jag är inte speciellt förtjust i fil... Smaken är kraftigare än i butikens yoghurt. Kanske jag lyckats kontaminera yoghurten på något sätt? Det lär ska gå att använda den hemlagade yoghurten som kultur 5-10 gånger innan den förändrats för mycket i smak, men jag är inte helt övertygad. Inte blev det ju som butikens yoghurt, men kanske det inte är meningen?

Jag fick tre aha-upplevelser. Den första och största var att man av en mjölksyrebakteriekapsel kan laga yoghurt. Och det verkar bli en riktig hälsobomb av den, baserat på doft och smak. Den andra aha-upplevelsen var att man kan laga yoghurten i termos. Den tredje att det verkar bli väldigt olika yoghurt av olika bakterier. Eller så är Gefilusbakterierna bara mycket livskraftigare? Jag har läst på nätforum på Internet (alltid säker källa ;-))  att en stor del av bakterierna i yoghurt hunnit dö innan man äter yoghurten.

Det krävs helt tydligt lite mera experimenterande... :-) Nästa gång skall jag nog kyla ner mjölken i vattenbad. Det tog alldeles för länge när den fick svalna själv...

8 kommentarer:

  1. Wow, spännande! Det riktigt kliar i fingrarna att testa själv :P Gjorde du alltså två olika blandningar? Jag försöker läsa men är inte säker på att jag förstod vilka. Själv skulle jag prova laga en fetare yoghurt, med både grädde och mjölk - månne det lyckas?

    SvaraRadera
  2. Jag värmde upp en sats med mjölk (6 dl), men delade den sen på två termosar (3dl och 3dl). Sen blandade jag kulturen direkt i termosarna. Så jo, två olika blandningar.

    Fast för att göra det hela knepigare så tyckte jag ju bäst om yoghurten när jag blandat de färdiga yoghurtarna tillbaks i förhållandet 50/50. :-) Sådär på rumpkänsla så skulle jag inte blanda de två kulturerna när man sätter dem i mjölken, då skulle anatgligen den starkare dominera över den svagare. Sådär som en kvalificerad gissning...

    Icke homogeniserad mjölk lär ska bli yoghurt som separerar, med ett fetar lager ovanpå. Har jag läst på Internet... Så jag antar en blandning av mjölk och grädde skulle göra lika. Inte för att det är något fel med det och det är ju bara att röra om i den själv sen...

    Att göra yoghurt på bara grädde kunde också vara lite spännande. Speciellt med Gefilus som verkar avge c. 20-50% vätska. Skulle ge yoghurt med en fettprocent på 35-50%. :-) Börjar vara lite styrdig kama...

    SvaraRadera
  3. Bakformen, recept på hemgjord creme fraiche har jag snubblat över betydligt oftare än yoghurt! Det lär ska vara superenkelt. Sur grädde blir ju alltså sur grädde, inte yoghurt. Också gott, men kanske hellre som dippsås (med t.ex. vit sås, alltså vitlök, i?) än som frukost...

    SvaraRadera
  4. Jag gjorde min i en vanlig plastburk (hushållsplast). Virade in i handdukar och lät stå under köksbänkens lampa. Helt ok resultat. Härligt med naturell yoghurt!

    SvaraRadera
  5. Det här var synnerligen intressant läsning. Jag använder en hel del naturell yoghurt i ett matbröd som jag brukar baka. Jag har aldrig tänkt tanken att göra yoghurt själv. Men förr i tiden brukade mamma göra "tätmjölk" på sommaren -en slags filmjölk fast tjockare.

    SvaraRadera
  6. flo: Är inte det alltid bakterier som gör att mjölken surnar? Yoghurt råkar bara vara en viss typ av goda bakterier?

    puzzlet: Jo, det går också. Men med små mängder hålls värmen säkert bättre i en termos? Jag har förstått det är viktigt med en lite förhöjd temperatur. I skåpet ovan om kylskåpet brukar de flesta också ha det varmt.

    Karin: Jag har alltid trott man gör yoghurt och fil på ungefär samma sätt. Filmjölk kan man väl t.o.m. göra med de i luften (och mjölken?) färdigt förekommande bakterierna?

    SvaraRadera
  7. Filmjölken behöver ingen extravärme - det går bra utan "emballage" och filkoppen kan stå öppen - ett lerkärl med några dl mjölk och ngn matsked filbotten är helt ok.. Det blir fil.. mer eller mindre grädde på beroende på mjölksorten. Trevligast med ekomjölk!!

    Yoghurten ska ha samma process, men litet mer fördröjd och litet mer värme som hålls i processen längre. Termos går säkert bra, en plastburk med emballage.. huvudsaken är att värmen stannar längre och att den får "processtid" till räckligt.

    Lycka till.. - kan inte äta vanliga yoghurtar vare sig med socker i eller sockerfria.. de flesta har smaksättningar, eee-sylter och andra tillägg. Ren produkt med så litet e och e och e som möjligt. Äkta bär ur frysen och hemgjord mysli på nötter och havregryn etc..

    :-)

    SvaraRadera
  8. Monica Andersson31 mars 2014 kl. 23:21

    Hej alla yoghurtvänner!
    På 90-talet var jag en glad singel vars basföda till stor del bestod av hemlagad yoghurt. Jag prenumererade på påsar m kultur och andra påsar m vad jag tror var ngt slags mjölkprotein.
    Inga konstiga, elektriska maskiner el svårdiskade termosar. Bara en enkel cylindrisk plastcontainer m lock som placerades i en annan cylindrisk behållare m lock som var isolerad m ett frigolitlager. Denna ställde man intill ett element över natten och jag minns att det satt en termometer av baktyp på utsidan.
    Yoghurten blev härligt fast i konsistensen och alldeles len i smaken, t o m när jag under min lågkaloriperiod använde mig av Minimjölk.
    Hela kitet tillhandahölls av Mejeribolaget.
    Jag avbröt mitt abonnemang p g a att jag inte hann tillverka min yoghurt i den takt som paketen anlände. Sedan blev jag kär, bytte arbete, gifte mig, flyttade och kom bort ifrån det hela. De suveräna kärlen försvann i flytten. Och nu verkar ingen längre komma ihåg detta geniala sätt att ständigt ha den mest utsökta youghurt i sitt kylskåp!
    Jag ska försöka mig på de varianter ni tipsat om och hoppas att jag hittar ett liknande resultat.

    SvaraRadera