fredag 9 april 2010

Minikiwi - veckans frukt

Jag var i den-dyra-butiken-var-man-tidigare-fick-betjäning-på-svenska och råkade få syn på minikiwi (på finska). Svenskfinlands hjärntränare tipsade en gång om att man varje gång man går till butiken skall köpa något man aldrig prövat tidigare. Annars fastnar man i sina invanda mönster. Minikiwi är ungefär stora som krusbär, ser utanpå ungefär ut som en blandning av krusbär och kiwi och inuti som en kiwi. De smakar kiwi och man kan äta dem med skalet på. De kostar en halv förmögenhet i butiken, men tydligen kan man odla dem själv (lär ska klara ner till -25 grader!).

8 kommentarer:

 1. Har en Anna o en Oskar Minikiwi- är fem år gamla och ger tusentals frukter. är inne just för att leta efter vad jag kan göra med dem förutom att äta och till kakor.

  SvaraRadera
 2. Oj! Hur stora är de då? Var bor du? Hur mycket behöver de skötas?

  SvaraRadera
 3. De e stora som en vindruva,o jättegoda. Bor på Österlen och skam att säga så sköter de sig själv. Står i sol i Österläge men får trädskugga framåt dagen innan solen går vidare.

  SvaraRadera
 4. Skåne är en bra bit söder om södra Finland. Men jag började Googla igen och ser att folk odlar den i Finland också. Kanske jag gör ett försök i något skede. Det låter hoppingivande med att den inte behöver skötas. :-)

  SvaraRadera
 5. Nu är snart augusti slut, skördar hundratalet kiwi dagligen ( fallfrukt )har lagt ut ett lakan under så vi hittar frukten, försvinner ju i gräset annars. Där är fortfarande tusentals kvar.

  SvaraRadera
 6. Oj, jag blir ju riktigt sugen. :-) Plockar du dem som fallfrukt för att få dem mogna?

  SvaraRadera
 7. Nej,vi hinner inte med att plocka dem bara, när de har ramlat är det till att göra vid dem med en gång för de blir snabbt övermogna. Har bakat kakor o pajer, kokat sylt o chutney(kiwi,lök,tomat). Marmeladen blev en mix tillsammans med citron,supergott.

  SvaraRadera
 8. Har odlat minikiwi i flera år här på västkusten, ger mängder med frukter, vi har en hanplanta och 2 honplantor.
  Se detta pdf domkument.
  http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/SiteCollectionDocuments/sv/lantbruk-och-landsbygd/lantbruk/ekologiskt-lantbruk/MINIKIWI.pdf
  Bosse i Vallda

  SvaraRadera