fredag 9 oktober 2009

Fasan - tastes like chicken...

Vår marthakrets hade igår sin traditionella (två gånger är en tradition?) årliga kockafton. Oftare än så har vi inte ännu lyckats ordna den. Det vankades fasan i olika former. Första överraskningen var att kroppen nästan inte sitter ihop med rumpan på fasanen. Nästa överraskning var att de var skinnfria. Och jämfört med vad som springer omkring här på vår gård, så såg de här ut som rena rama lättviktarna...


Först in var beer-can-fasan. Tillredd ungefär som en vanlig beer-can-chicken, om det nu finns nån vanlig sådan. Fast nu börjar jag lite betvivla att drack vi upp halva ölen eller inte. Hade fasanen inte varit död, så hade jag tyckt synd om den när den fick en burk öl upp i aktern. Den såg rätt så packad ut då... Speciellt mycket kryddor hade vi inte på. En klick smör nog däremot. Sen var det bara in med fågelskrämmorna i ugnen tills de såg färdiga ut, ungefär en timme senare eller så... Ett par gånger penslades de med stekskyn. Sedan slogs de in i aluminiumfolie och fick stå, kvar på sina ölburkar.


Sedan var det två stycken som fylldes med äpple och en med vindruvor och en hade legat i marinad över natten. Dessa täcktes över med baconskivor och kastades sen in i ugnen på obestämd tid.


Till förrätt hade vi (avokado-)räk-chili-basilika-färskost-snurror. De var superenkla att göra, fast lite tid tog det...

Snurror (fritt ur minnet)
  • tunnbröd eller tortilla (mjuk)
  • avokado (kan med fördel lämnas bort om man som jag inte gillar avokado)
  • räkor
  • paprika-chili färskost (ingen av oss har sett chili-mango färskost som receptet önskade)
  • färsk basilika
  • fetaost
  • vitlök
  • svartpeppar
  • saften av färsk citron
  • salt
  • dill
  • körsbärstomater
  • majonäs (smaksatt)
Ifall du inte lämnar bort avokadon så börja med att klyva avokadon. Gör sedan som proffsen och slå in kniven i kärnan och vrid loss. Slår du inte tillräckligt djupt så spricker kärnan bara när du vrider. Akta fingrarna! Skala eller gröp ur avokadon. Strimla och mosa. Rör ihop med räkor, feta och färskost. Strimla basilikan och blanda i. Hacka vitlöken riktigt fint och blanda i. Mal i svartpeppar och slå i en slurk citronsaft. Smaka! Adjustera mängderna efter smak. Salt behövs inte nödvändigtvis alls.

Bred ut på tunnbrödet och rulla till en möjligast kompakt rulle. Slå in i färskfolie och låt vila en stund. Skär sedan före servering upp rullarna i 1,5cm tjocka skivor. Dekorera med kluvna körsbärstomater, dill och en klick majonnäs.

Som en liten pikant twist hade vi i lite ypperlig tokajer i fyllningen för lite sötma.

Som utfyllnad till fasanerna hade vi ugnspotatis. Till dem hade vi en smarrig fyllning med ungefär färskost, vitlök, purjo, lök och kryddor.

Dessutom hade vi två såser. En gräddbaserad madeirasås som fick se mycket steksky. Mums! Och trattkantarellstuvning kryddad med dragon. Mums det också!

Vi benade fasanerna och sedan slog vi madeirasåsen över det hela.

Vi hade blivit varnade eller läst på internet att fasan lätt blir torr. Beer-can-versionen var mör och saftig. De andra var aningen torra, men såsen gjorde susen och det smakade gott! Och riktig slow food var det. Kockandet påbörjades sextiden och färdigt ätna var vi tolvtiden...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar