Ser inte vårlöken ut som en purjolök här på bilden? :-) |
Vårlök med mandlar sötade med steviaSkölj vårlöken, putsa den och skär den i c. 7 cm långa bitar. Strimla stevian. Hetta upp en ordentlig klick smör i en panna, stek mandlarna i det. Smält samtidigt en redig klick smör i en annan panna, sätt i vårlöken och stek tills den blir mjuk. Det tar typ 30 sekunder eller så. Blanda stevian med mandlarna. Lägg upp vårlök med mandlar på sidan om och häll över lite smällt smör. Dekorera och smaksätt med lite balsamvinäger.
- Ett knippe vårlök
- 1 dl groddade mandlar
- smör
- 10 steviablad
Antagligen klarar man sig bra i det här receptet också utan stevia. Möjligtvis behöver man inte ens ta till socker. Men mandlarna bör absolut vara groddade! Steviocider (det som smakar sött i stevia) bryts ner vid upphettning, så egentligen är jag inte alls övertygad om att det är fiffigt hetta upp stevian, möjligtvis kunde man smaksätta det varma smöret istället?
Min stevia. Den ser rätt anspråkslös ut. |
Stevian är en ört från Sydamerika. Så den är naturlig i den bemärkelsen, fast det är vit flugsvamp också (fast den inte kommer från Sydamerika)... Värt att notera om stevian kan vara att den väl i princip är förbjuden som livsmedel i EU. Det var lite skriverier i Sverige för att de visade den i Niklas Mat. Stevian är dock tillåten i stora delar av världen och i Japan är den dominerande på den sockerfria sötningsmarknaden... Antagligen är det aspartam-lobbyn som fått den förbjuden i EU och den kommer antagligen rätt snart att tillåtas, EFSA har redan rekommenderat det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar