måndag 6 december 2010

Pumpasoppa - shootout

Jag har gått länge och stirrat på pumpan min fru bar hem från butiken för ett tag sedan. Diverse undanflykter har dock hållit mig ifrån den, idag tog jag mig i kragen och lagade två soppor av den! Så nu blev det en jämförelse av Min Morgons pumpasoppa (i sändning 29.10.2010) och pumpasoppan som tillreddes när min Marthakrets var till Helsingin kulinaarinen instituutti. Det var sist och slutligen ganska spännande laga två soppor, med i princip väldigt samma ingredienser. Det enda som skiljer var sist och slutligen vittvin mot växtbuljong.
Min morgon till vänster och kulinariska till höger. Notera färgskillnaden!

Min Morgon
 • 1 kg pumpa
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 liten lök
 • 2 msk smör
 • 1 dl torrt vittvin
 • 1 dl mjölk
 • 1 dl grädde
 • 1/2 l vatten
 • salt och peppar

Kulinariska institutet
 • 400g pumpa
 • 1 lök
 • 1 msk farinsocker
 • 7 dl växtbuljong
 • 2 dl grädde
 • lite rypsolja
 • salt, svartpeppar

Min Morgons soppa
Jag måste ju börja med att erkänna jag inte riktigt följde deras recept. Jag tog bara 400 g pumpakött och lämnade bort mjölken. Men nu börjar vi! Skala och tärna (jag gjorde det grovt) pumpan, rosta den och vitlöksklyftan i 200°C i ugnen i 20 minuter. Hacka och fräs löken. Häll på all vätska och pumpa och vitlök och koka i 5-10 minuter. Jag kokade min i ungefär 15, tyckte pumpan var så hård. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt vatten om soppan verkar för tjock. Jag fick sätta till ganska mycket vatten för att få lämplig tjocklek på soppan! Servera med färskost, örter och lite oliv- eller rapsolja.
Min Morgons soppa i mixern.

Helsingfors kulinariska instituts soppa
Skala och tärna pumpan. Jag tärnade ganska fint. Fräs löken och pumpan i en kastrull med lite olja. (Jag tog smör). Krydda, farinsockret skall antagligen också i här, och tillsätt buljongen. Här tog jag av en växtfond jag kokat och en min fru kokat och 7dl vatten. Koka ner till hälften. Mixa soppan slät. Smaka av och krydda. Vispa grädden. Servera färdigt på fat, lägg en klick grädde i bottnen och häll försiktigt på soppan. Krutonger höjer nivån på soppan med flera snäpp.
Den kulinariska soppan nerkokt till hälften.

Min fru gillade Kulinariska institutets soppa bättre. I den kom pumpan kanske bättre fram. Jag tycker jag med båda sopporna missade lite. Båda hade mått bra av mera svartpeppar. Karlarna som lagade soppan i vår Marthakrets hade lagom mycket svartpeppar, fast det var lite för mycket enligt kocken. Men deras var nog mycket bättre än min. Dessutom glömde jag farinsockret och jag saknade sötman. Så tog jag också aningen för mycket fond, den smakade kanske lite igenom. Med Min Morgons soppa så är jag närmast förvånad det skall vara 1 kg pumpa. Misstänker lite det är butiksvikt i receptet. Vitvinet framträder väldigt tydligt i soppan, så ta ett gott vin du gillar! Min Morgons soppa behöver absolut något i, en butikskryddad färskost gjorde här i mitt tycke susen! Persilja och krutonger skadade inte heller alls!

Sopporna blev förvånansvärt olika, jag har lite svårt välja en vinnare själv. Jag lutar kanske lite åt den kulinariska, men då har jag ju i bakhuvudet hur god den var första gången jag smakade den. Om Min Morgons soppa kunde höja sig på samma sätt så kan jag nog inte säga annat än att smaken är som baken, tudelad, och inte utlysa en vinnare. Surt va?

Dessutom lär det vara skillnad på pumpa och pumpa. Fick på institutet rekommendationen att ta den som är "päronformad" eller en vinterpumpa. Vi hade nu nån helt vanlig pumpa...

Jag tar mig friheten att klassa sopporna som LCHF. Pumpa i sig innehåller inte just något. Min Morgon soppan har vittvin, som ju nog har energin på fel ställe. Den kulinariska soppan har kolhydrater i sockret, men det går "bra" att lämna bort. Största problemet är nästan krutongerna som nog gör sopporna gott, men även utan dem klarar man sig.

2 kommentarer:

 1. Det beror lite på vem man frågar. :-) Om jag nu skulle tvingas välja, så skulle jag ta kulinariska institutets soppa, men med mera kryddor (och sockret som jag glömde). Den är säkert lättare som förrätt, den sticker inte ut hakan så mycket.

  SvaraRadera