söndag 19 december 2010

Grodda mandlar - perfekt för glöggen!

För mitt experiment med stevia så behövde jag groddade mandlar. Som tur var behövde jag inte ens ta reda på hur man gör det, det berättades i samma program som stevian behandlades i Niklas Mat.
Groddade mandlar. Jämför också den torra med den blötlagda. Notera även den lilla spetsen som vuxit ut, det lär ska vara ett bra tecken på att den groddats.Groddade mandlar
 • önskad mängd mandlar med skal
 • kallt vatten

Häll upp lämplig mängd mandlar i en bunke och häll på kallt vatten. Ställ svalt ett dygn. Koka sedan upp ungefär dubbla mängden vatten i förhållande till mandlar. Häll i mandlarna och låt det koka upp en gång. Skölj sedan genast under kallt vatten. Skalet har nu lossat från mandeln. Nu börjar det arbetsdryga (här kan man med fördel ta barnen till hjälp!). Kläm till mandeln så att skalet spricker och mandeln kommer ut. Kassera skalet, spara mandeln. Färdigt!

Efter att ha legat i blöt. Allt jobbet kvar...
Jag vet inte om det är groddandet som förändrar smaken eller om det bara är mandeln som drar i sig vätska, men den blir fuktigare och mjukare i smaken. Passar bra i glögg eller i sallader. Kanske även som ett billigt substitut för pinjenötter? Eller gör som jag, ät dem som sådana!

3 kommentarer:

 1. men du skrev inte hur man ska göra sedan för att grodda dom, ska dom frövaras på ngt sätt? (vatten el utan vatten tex) o hur länge?
  eller groddas dom menar du i vattnet på 24 timmar?

  SvaraRadera
 2. Det räcker med att de står svalt i vatten 12-24 timmar. De suger i sig vätska och den lilla spetsen som syns på översta bildens mittersta mandel sväller upp, jag vågar inte påstå den växer fram.

  De groddade och skalade mandlarna håller max några dygn i kylskåp.

  SvaraRadera
 3. okej, tack för svar!

  SvaraRadera