lördag 22 september 2012

Karelsk äppelpaj - jakten på den ultimata äppelpajen

Ni vet, det finns surfare som jagar den perfekta vågen. Det finns kvinnor som jagar den perfekta mannen. Jag jagar den perfekt äppelpajen. Jag har en vision. Den skall vara enkel. Den skall smaka som om mormor bakat den. Doften av den skall föra en tillbaks till barndomen.

Till mitt stora förtret har jag en gång nästan bakat den. Jag var långt ut i obyggden (utanför Kaskö) och ville baka rabarberpaj. Det här var långt innan Internet landat i telefoner, på den tiden mobiltelefoner bara var mobiltelefoner. Jag ringde min fru och plitade ner ett rabarberpajsrecept på papper. Pajen blev just så som jag nu föreställer mig min äppelpaj. En mjuk, fluffig, lätt smulig deg som frukten sjunker in in och doftar kanel och kanske kardemumma. Tyvärr har varken jag eller min fru någon aning om varifrån hon tog receptet. Så det är en paj jag återdrömt om i flera år.

Till min stora förvåning har jag nu nästan hittat den ultimata äppelpajen, men den var inte alls sådan som jag trodde. Jag snubblade i misstag över receptet till karelsk äppelkaka. Jag har ingen aning om varför den är karelsk. Och mängden fyllning är väldigt väl tilltagen i det ursprungliga receptet. Jag har igen min vana trogen lite ändrat på det...

Pajbotten
 • 100 g smör
 • 3/4 dl socker
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 ägg

Fyllning
 • mandelmassa
 • 2 dl gräddfil
 • 200 g färskost
 • 1 1/2 dl socker
 • 2 ägg
 • 1 dl grädde
 • 1 tsk vaniljsocker
 • syrliga äpplen

Rör smör och socker pösigt (eller rör ens ihop det, första gången använde jag smält smör). Blanda i vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Knäck i ägget och arbeta igen degen slät. Smörj en hög form med 20cm i diameter och sätt ugnen på 175°C. Tryck ut degen med händerna i formen.


Skiva mandelmassan tunt i ett jämnt lager i bottnen. Blanda ihop till fyllningen, först gräddfil och färskost. Sedan socker ägg,  grädde och vaniljsocker. Rör fyllningen så att det inte blir kvar klumpar. Skala äpplena och klyfta i rätt tunt. Kör c. 1 1/2 minut i mikron så att det blir mjukare, det här kan du hoppa äver om du tror äpplena blir mjuka på en timme i ugnen. Häll fyllningen i pajformen och rada i äppelklyftorna tätt, tätt. Så tätt du bara får det och så att de nästan täcks helt av fyllningen.

Grädda i 60-75 min i 175 grader. Det är bättre om pajen står i lite för länge än för kort tid. Låt svalna, täck över med aluminiumfolie och låt stå svalt till nästa dag. Pajen skall INTE serveras varm! Strö över kanel lite innan serveringen.

Tricket är att få tag på riktiga matäpplen. Nu menar jag äpplen som är sura så att det ilar längsmed ryggraden när man äter dem. Det gäller ha kontakter till någon gammal tant med gamla äppelträd i sin trädgård...

4 kommentarer:

 1. Ps. Den karelska äppelpajen kommer ursprungligen från Ural i Ryssland. Pajen gjordes på äpplen som man plockade upp som fallfrukter under senhösten och även i bland under förvintern, på så vis fick man den där lite sötfyllda men också syrliga smaken i pajen som sedan också skulle innehålla duktigt med smetana. Men i din jakt på den ultimata äppelpajen och enkelheten i den så skulle jag villa lyfta fram den svenska äppelpajen av Märtha Sture från 1751 i en moderniserad utgåva framtagen av självaste Matgurun Tore Wretman. Innehållet i den är 4 ingredienser: Äppel, socker, skorpmjöl och smör.
  Simpelheten själv i den skönaste och ljuvligaste form, en äppelpaj som jag kan garantera att du/ni faller för direkt utan omsvep.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du du kan skicka Stures/Wretmans receptet åt mig eller tipsa var jag kan hitta det?

   Intressant höra lite bakgrund till den karelska äppelpajen. Google gav mig väldigt lite, eller egentligen ingenting. Hade förväntat mig hitta ens något på finska.

   Radera
 2. Märta Stures recept finns i en kokbok utgiven av gastronomiska akademien i Sverige och tilldelad ett fåtal personer, men jag kan ge dig receptet här som en kopia direkt ur boken, är som följer:

  Smöra mycket rikligt en stekpanna med raka ganska höga kanter. Strö ett ½ cm tjockt lager rivebröd (skorpmjöl) blandat med lite socker i botten och runt kanterna. Lägg på detta så mycket skalade och urkärnade äpplen, skurna i ganska tunna klyftor, att stekpannan fylls till halva sin höjd. Strö lite socker över så mycket som äpplenas syrlighet kräver. Ovanpå äppellagret ett tunt lager rivebröd, sedan äpple igen och avslutningsvis ganska rikligt med rivebröd ( brödet hela tiden blandat med lite socker), Gott om smörklickar över det hela. Baka i medelvarm ugn tills brödytan får en läcker mörkbrun färg utan att vara bränd. Lossa äppelkakan med kniv. Försök att skaka loss den i pannan och slå upp den på ett fat. Vill man äta den varm serverar man den direkt ur pannan med vispgrädde eller vaniljglass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag skall försöka baka den bara jag får tag på syrliga äpplen. Tanken är att smöret och vätskan från äpplena skall göra skorpmjölet till en deg? Det blir då typ 100-150g smör ungefär? Säkert bättre med lite för mycket än för lite?

   Radera