söndag 16 september 2012

Äppelpaj - Glutenfri i brist på LCHF

Den här fick här hemma klart godkänt med bedömningen "Pappa, den här är faktiskt jätte god!". Den var dessutom jätte enkel att laga. Det här var egentligen ett experiment som lyckades långt över förväntningarna. Originalreceptet kallades kladdkaka med äppel, men det har egentligen inte så mycket annat än mängden socker och ägg gemensamt med det här.
Äppelpaj med glass. Lagom höst!

Pajdeg
  • 100g smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 100 g gräddfil

Fyllning
  • 3 små syrlig matlagningsäpplen
  • 1-2 msk råsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en bunke. Blanda i de torra ingredienserna, rör till en massa. Knäck i ett ägg och rör ner gräddfilen. Blanda tills det är en homogen deg. Smörj en liten pajform (max 20cm?) och bred ut degen så gott det går.
Innan den åkte in i ugnen såg den helt bra ut.

Putsa och klyfta äpplena fint. Tryck in dem i degen riktigt tätt. Strö råsockret över pajen. Grädda i c. 30 minuter tills pajen fått vackert färg och äpplena blivit mjuka. Och nu kommer tricket. Täck över med aluminumfolie (eller ett lock) tills pajen svalnat. Då kommer fukten och värmen att få råsockret att smälta.

Servera med vaniljglass.
Äpplena har tappat färg och den ser kanske inte så smaskig ut här?
Lita på min sons omdömme!

Nu är jag för lat för att räkna ut hur mycket man måste minska mängden socker med för att få det här LCHF. Jag gissar det här hamnar i trakten av 25% av energiinnehållet. Den är dock ganska mäktig. Sonen klagade inte över att han fick bara två bitar.

Med både kanel och kardemumma blir det här lite av en kryddbomb. Gillar man inte det så tar man bara av någondera kryddan eller mindre av den ena.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar