torsdag 26 juli 2012

Mandella - nutella utan hasselnötter

Inspirerad av Chez Crambys hemlagade nutella bestämde jag mig för att pröva laga nutella på mandel. Våra barn är allergiska för flera olika sorters nötter, bl.a. cashew nöt och hasselnöt. Ok, cashew nöt är egentligen inte en riktig nöt. Någon påstår den egentligen är en böna och wikipedia att den är en sumak. Finns det ens nötter som på riktigt är nötter?

Mandella
 • 200g mandel
 • 125g mörk choklad
 • 75g kondenserad mjölkMan tager lätt rostad mandel och en hushållsassistent. Det spelar ingen större roll om mandeln är skalad eller inte. Oskalad mandel ger en lite kraftigare smak.


Sen kör man bara mandeln i mixern tills den får rätt konsistens.

Det här är lite som alla härledningar och svåra steg som på högskolan bortförklarades med "härav följer att...". Det ser fruktansvärt enkelt ut i text, men kräver sist och slutligen en hel del svett och tårar. Ungefär de första tio minuterna spenderar man med att peta loss mandeln från mixerskålens kanter (eller så har jag en dålig mixer). Skulle jag inte ha haft Jonas uppmuntrande ord så hade jag antagligen gett upp...


Sen när det äntligen börjar hända något (det är nästan magi) så sköter den sig ganska bra själv den sista minuten eller så. Till slut är det som en tjockflytande välling. Intressant notera kan vara att det till smak, koncistens och utseende liknar jordnötssmör.


Bryt den mörka chokladen i bitar och häll över lagom mycket kondenserad mjölk. Värm det sedan försiktigt i mikron. Rör om. Upprepa proceduren om allt inte smälter.

Blanda sedan i mandelsmeten och rör om tills massan är slät.
Med den kondenserade mjölken kan man kontrollera sötman och hur trög massan är. Tag i beaktande att den kall är betydligt trögare!

Förvara mandellan i kylskåp, den är ingen industriprodukt!

5 kommentarer:

 1. Dessutom utan palm olja!(om det inte finns i chokladen förstås.) Ska definitivt give it a go.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog inte det är palmolja i min choklad. :-)

   Radera
 2. kunde man månntro använda sig av färdigt mandelmjöl?! skippa första fasen alltså...

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte, idéen är väl lite att det skall bli en "gröt" av mandeln. Möjligtvis går det att göra "gröt" av mandelmjöl, men jag misstänker det är lite för torrt.

  Men pröva och berätta! :-)

  SvaraRadera