onsdag 22 september 2010

Skördetider och torkning

En bråkdel svamp med det värsta jobbet kvar, rensandet...
Vi har varit på stugan och plockat rätt mycket svamp den här hösten. Kantareller brukar det alltid finnas, men nu har det också varit bra med soppar i år. Och nästan inga maskar i dem! Det är också första gången vi hittat Karl-Johan på vår tomt.

Ett antal soppar...
Kantarellerna brukar vi förvälla och sedan frysa in. Min fru köpte en tork i höst och den har varit i flitig användning. En ansenlig del av sopparna har torkats. Nu väntar jag bara på tarttkantarellerna, för dem borde det också gå att torka!

Nu är det möjligtvis min fru som tagit bilden, men hon får bjuda på det. :-)

En kär släkting till oss erbjöd oss matäpplen och jag var ju eld och lågor! Det är nästintill hopplöst att få tag på goda matäpplen i butiken. Så vi kom hem med c. 40 kg äpplen. Så nu har det syltats och torkats här. "Sylten" har vi inte sockrat, utan bara direkt frusit in. De torkade äpplena är nytt för i år och jag tycker ännu det är lite spännande att torka saker. Och barnen tycker också det är spännande att få rada och sätta i torken. :-) Min kära hustru har dessutom torkat örter och även banan. Banan var nog alldeles för sött för mig, men barnen gillade det.
Första satsen jag lagade åt barnen upp, så de här har min fru torkat.

2 kommentarer:

  1. Hur torkar man bäst svamp om man inte har en tork?

    SvaraRadera
  2. Våra bekanta har torkat i ugn. Man sätter ugnen på typ 100 grader och sen har man luckan på glänt. Hur länge det tar vet jag inte, men jag skulle skiva svampen väldigt tunt. Och sen skall man se till man inte har skåpdörrar som är beklädda med något som har en benägenhet att smälta, som vi lyckades med i något skede...

    Det lär ska gå helt i rumstemperatur också, men då brukar man (om jag förstått det rätt) skiva tunt och placera på torkgaller. Det tar flera dagar, så man måste ha ganska dammfritt (inga ungar som hoppar i soffor då...).

    Men om man planerar torka lite mera än på prov så kan jag med en hösts erfarenhet säga att det lönar sig investera i en tork. Och ifall man inte vill ha just svamppulver så är frysen ett bra alternativ också...

    SvaraRadera