tisdag 21 september 2010

Äppelefterrätt - nästintill världens enklaste

(Beklagar att jag varit frånvarande en längre tid. Det har varit en hektisk höst och vi har haft lite väl mycket motgångar i köket. Mera om det senare.)

Det här är en efterrätt som vi i min barndom ofta om hösten åt hemma. Busenkelt, svårt att misslyckas med och fruktansvärt gott! Min fru har lite sorgset tittat och doftat på när jag lagat den här, hon kör LCHF just nu.

Serveringsförslag. Äpplena i bakgrunden är med bara för färgens skull, de är inte matäpplen.



Äppelefterrätt

Fyllning:
  • Klyftade eller grovt tärnade sura äpplen
  • 1 tsk kanel

Lock:
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • 100 g smör
  • 2 tsk kanel

Fyll en ugnsfast glasskål med skalade och klyftade äpplen. Lämna minst 3 cm upp till kanten. Sätt ugnen på 175 grader. Med att köra äpplena mjuka i mikron minskar man behändigt tiden den behöver i ugnen. Smält smöret, blanda det med lockets torra ingredienser. Massan skall med nöd och näppe gå att forma. Jämna till äpplena i formen så att de är relativt jämnt. Häll över blandningen för locket och tryck till med en sked så att det blir lite kompakt och slätt. Ju kompaktare det är, desto mera vätska hålls kvar.

Så här såg det ut just innan jag stoppade in den i ugnen.


Sätt in i ugnen för c. 30 minuter. När locket fått lite färg och äpplena börjat avge vätska så är efterrätten färdig. Om locket verkar få för mycket färg innan äpplena blivit färdiga så kan man täcka över med ett lock eller aluminiumfolie. Servera med vaniljglass. Vaniljglass är ett absolut kriterium, pruta inte på det!

Om det mot förmodan skulle bli något kvar, så går det bra att ställa det kallt och sen värma i mikron...

Det går att göra det här med nästan vilka äpplen som helst, men jag gillar det bäst med (mycket!) syrliga äpplen. Tycker man äpplena är alldeles för syrliga så kan man sockra dem försiktigt eller blanda i (pytte)lite honung med dem. Lockets extrema sötma gör dock att det blir en bra blandning med äpple, lock och glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar