torsdag 23 september 2010

Bakpappa sa med kraft: Vi dricker hädanefter (rabarber)saft!

Jag trodde rabarbern använts i evigheter i Norden, men så är inte fallet. I matlagningen kom den först med på 1800-talet, när socker blev billigare. Kommersiellt höll odlandet av rabarber tydligen på att falla bort, men odlas nu igen aktivare i Sverige. På Färöarna har jag själv sett rabarberodlingar, det såg ganska maffigt ut och fick mig att bli ganska sugen...

Jag har alltid trott det är oxalsyran som ger rabarbern dess sura smak, men det är tydligen äppelsyra. Här kan du läsa om det och lite annat matnyttigt.Och det ordnas rabarberfestival i Sverige. Finelli har uppgifter för nån rabarber.

Koncentrerad rabarbersaft

Vi tog i somras båten till en släkting och kom hem med c. 10 kg rabarber. En del gick i frysen, en del blev kräm, en del blev paj, en del blev saft och vi har ännu en hel del kvar...

Jag har aldrig eller mycket sällan kokat saft och vet egentligen inte ens hur man skall göra det... Så jag surfade fram ett recept som jag sen, min vana trogen, inte helt har följt...
Rabarbersaft:
  • Rabarber
  • 3 dl vatten
  • 3-4 dl socker / liter avrunnen saft
  • 1/2 tsk vaniljsocker / liter avrunnen saft
En 4l kastrull med rå rabarber färdig att kokas.

Skölj och skär rabarbern i ett par cm långa bitar. Dumpa i en stor kastrull med 3 dl vatten på bottnen. Koka upp och låt rabarbern koka sönder. Sätt en tunn slät handduk eller "harso" som vi säger här i en sil och sila "moset", pressa saften ur rabarbern. När den lite svalnat så går det enklast om man vrider ut saften. Det är förvånansvärt tungt att pressa saften och tar ganska länge. Det att rabarbermoset är hett gör inte heller saken precis lättare. Enklare sätt att tillverka saft finns säkert...
Rabarbermoset färdigt att pressas.

Skölj kastrullen, mät upp saften och tillsätt c. 4 dl socker / liter saft och koka upp det. Vaniljsockret kan man lämna bort, det ger lätt en ganska speciell smak åt saften. Jag har för mig det ursprungliga receptet talade om 7 dl socker / liter saft, men det skulle nog bli alldeles för sött för mig med min rabarber. Skumma av saften när den kokat upp och sätt på flaska. Jag satte en flaska i frysen och resten väntar på att drickas upp de närmaste dagarna. Totalt har jag väl kokat saft på c. 3-4 kg rabarber. Det blir ungefär en liter saft per kg rabarber. Som sedan så klart måste spädas ut när man skall dricka den.
3-4 liter rabarber blir 1 liter saft.

För små mängder går det att laga så här, men har man mera så skall man nog ta till saftmaja eller liknande...

2 kommentarer:

  1. Så härlig och somrig bild! Längtar redan tillbaka...

    SvaraRadera
  2. Tack, man gör nog lite det just nu. Fast redan vinter skulle nog duga bra...

    Fin blogg du har, det blir väl till att följa den nu också. :-)

    SvaraRadera