söndag 20 december 2009

Räksmörgås - lätt och fort

Så länge jag kan minnas har det på fest i mitt barndomshem bjudits på räksmörgås. Antingen färdigt komponerade eller som bygg-din-egen-variant. Har man räkor så har man det mesta. Fast hos oss faller det oftast på toasten. Vi brukar inte ha ljust formbröd hemma till vardags...



Räksmörgås
  • Ljust toast, gärna inte helvitt
  • Smör
  • Sallat
  • Kokt ägg
  • Räkor
  • Majonäs (riktig, inte nåt light tjaffs)
  • Dill
  • Citron

Bred smör på brödet. Sen får man lägga på efter smak och tycke. Jag brukar lägga sallat, sen lite majonäs (för att fästa räkorna), räkor, pressa på lite cironsaft, mera majonäs (för smak och för att limma fast ägget), två äggskivor och överst lite dill. Överkurs är sedan att dekorera med en citronskiva.

Räkor tinas bäst i kylskåp. Har man inte tid för det så tina dem (i påse) i varmt vattenbad. ALDRIG i mikron!

Ja, ni rikssvenskar skulle väl kalla det här för räkmacka...

1 kommentar:

  1. Nu borde vi ha ingredienser till räksmörgåsar :)

    SvaraRadera