torsdag 28 april 2011

Mat och dryck från Finland

Råkad misstagssurfa på den här via Ny nordisk mat. Jag är helt frivillig äta på vilken som helst tillställning som serverar mat enligt det där! :-) Dock finns det mycket man kunde och borde ta åt sig av Ny nordisk mat.

Men lite måste jag protestera också. Mycket av, nåja nästan allt, köttet är sånt som vi vanliga dödliga inte har en chans få tag på från butiken. Ok, ren finns som skav året runt och älg brukar det finnas några veckor på hösten. Den senare dock till ett kilopris som får de flesta att blekna... Måste man börja jaga själv för att kunna äta nordiskt?

Och vill man introducera det här för den breda massan så borde man få in det via partihandlarna till affärerna. Det är säkert många som gärna skulle äta närproducerat och säsongsbetonat, bara det serverades på silverbricka. Butikerna kunde ha en årstidshylla, lite på samma sätt som de har eko-hylla!

Lite får man så klart se sig i spegeln, men inte skulle det skada med lite vägledning av nån som faktiskt vet och tänkt på saken!
Bildkälla: Rosemarie Särkkä/SRE bildbank  

Samtidigt hittade jag vad som verkar vara det finländska språkröret: Programmet för främjandet av finländsk matkultur (SRE). Ett ett projekt av jord- och skogsbruksminiteriet, men det håller tydligen på att avslutas. Operation skolmat var en del av det. Så nu skulle det gälla att inte tappa farten, utan ånga på!

1 kommentar:

  1. Ånga på ja, operation skolmat som Marthaförbundet är promotor för får en fortsättning i höst av en så glädjande orsak som att de fått mera pengar från staten till att fortsätta ett år till. Sre programmet är också på gång i ny tappning och vad Ny nordisk mat beträffar så är det just nu i dessa tider aktuellt med att informera det flesta leverantörer och butikskedjor om vikten av att alla dessa råvaror som nämns i den enkät som ny nordisk mat för också förverkligas. Finland är som sagt Orförande land för nordiska ministerådet i år och där ingår detta program som en del av en större helhet. Råvaruleverantörerna i Finland har en stor utmaning framför sig och dessutom en plikt i att följa det nya trender som nu skapas av oss som är med om att lansera den nya nordiska maten. Kul att du råkade surfa in i detta ämnen. Närmat och främst Nordisk mat är en trend som kommit för att stanna. Ny nordisk mat är ett konsept som alla offentliga kök, även vi på ambassader skall följa. Det enda som jag lite gruvar mig över är hur man kommer att förverkliga detta i skolor till hösten i landets alla kommuner, är man så medveten om att det här är inte bara rekommendationer utan främst och i all synnerhet direktiv som skall efterföljas, skolorna har ju haft den tendensen att låta sig slippa undan med ursäkter som att det blir för dyrt...Vi får snart svar på det och också se vad det kan prestera i den saken.

    SvaraRadera