onsdag 20 april 2011

Beer can chicken

Jag fortsätter utmana mig själv med att gå lite utanför mitt bekvämlighetsområde. Lätt galen på Galna Dagar införskaffade jag en hel broiler (= kyckling i Sverige). Inspirerad av Gastronaut adventures tillredde jag sedan en beer can chicken.
Surgically enhanced... ;-)



Ölburkbroiler
  • 1 hel broiler 
  • krydd för kycklingrubb
  • 2 burkar öl
  • 75 g smör
  • 2 msk mojo rojo ("röd sås" från Kanarieöarna)
  • 1/2 citron
  • 4 msk turkisk yoghurt
  • 1 msk mojo rojo
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk indisk kryddblandning
  • 2 nypor salt

Sätt ugnen på 200 grader. Gnid in kycklingen med lämpliga kryddor, jag fick äntligen användning för min grill rubb kryddblandning. Blanda rumsvarmt smör och mojon med saften av citronen. Skär upp fickor under huden i broilern vid låren och bröstet och fyll med "kryddsmöret". Om du känner för det så kan du kasta in lite salt i broilern. Skiva citronen och kör in i broilern. Drick upp en halv burk öl och ställ sedan broilern att stå på burken på en ugnsfast form. Kör in i ugnen för c. 15 min, så den får en vacker yta. Blanda under tiden yoghurt med 1 msk rojo och de andra kryddorna. Tag ut broilern och kläta på yoghurten. Broilern skall liksom få ett lager "solkräm". Kör in broilern för ungefär en timme till. Drick upp den andra burken öl. Broilern är färdig när köttsaften är klar och/eller köttets innertemperatur är 81 grader (?) . Det senare var något min kär hustru Googlade sig fram till.

Köttet blev väldigt saftigt och yoghurtblandningen gav det en god smak. Nackdelen var att yoghurten blötte upp skinnet. Något som ser ut som en tidning som legat under snön en vinter vill ingen äta... Broilerskinnet måste bli ganska knaprigt för att vara aptitligt. Köttet blir också lite grådaskigt. Den största delen av ölen verkade finnas kvar i burken, så jag kunde antagligen ha druckit två burkar öl och fyllt den ena till hälften med vatten... Men helheten var helt klart en vinnare. Köttet blev nog mycket bättre än om man steker färdiga filéer. Skinnfria filéer med yoghurt kunde dock vara ett intressant experiment... Resultatet är möjligtvis bättre om man lagar det i en riktig grill och inte i ugn.


Broilern serverades ljummen åt barnen som smakprov och följande dag kall åt pappa med en majonnäsdipp bestående av  fem delar majonnäs och en del mojo.

2 kommentarer:

  1. Vilket spännande recept!! Lagar ni annars aldrig hel kyckling menar du, eller var det bara ölreceptet som var det "galna"? Vi lagar jätteofta hel kyckling, typ 1-2 gånger i månaden sedan 10 år tillbaka eller mer, för att det är så himla enkelt och gott, och så blir det god buljong efteråt.

    SvaraRadera
  2. Vi lagar väldigt sällan (typ aldrig) hel broiler. Det är egentligen för lite mat på en för vår familj... Och jag hatar broilerlår, det finns liksom inget mindre belönande som producerar lika lite ätbart. Och jag tycker inte det är godare kött än bröstfilé. Oftast lagar vid dessutom broiler i en sås, så då är det dubbelt jobb om man köper en hel broiler. Och så vill jag egentligen ha den färsk, inte djupfryst. Men det sista sitter mera mellan öronen på mig, antagligen är det inte i praktiken så stor skillnad... En buljong (eller experimentlust i det här fallet) är ungefär vad det skulle krävas för att jag skall ge mig in på det... Kokar man buljong så blir det ju inte heller så mycket svinn.

    Det är lite som att mala sitt eget kött. Det blir kanske marginellt godare, men ändå inte riktigt värt besväret...

    SvaraRadera