lördag 23 oktober 2010

Gourmet middag - kockar med marthorna

Vi är sex modiga män som har en egen marthakrets. I marthorna är vi män lindrigt sagt i minoritet... :-)
Vi var duktiga i somras vid Kuluturen vid ån i Esbo och belönade oss nu med att kocka tillsammans på Helsingin kulinaarinen instituutti (Helsingfors kulinariska institut). Jag kan väl inte säga så mycket annat än att det var en upplevelse...

Lammfilé inlindad i bacon med rödvinsås och potatistimbal.
Det visade sig att vi var åtta ypperliga amatörkockar som med lite hjälp lyckades (i mitt tycke) alldeles fenomenalt. Utan att ljuga speciellt mycket så var det här nog bättre än vad man får på en lite bättre restaurang. Riktigt Michelinstjärna vågar jag inte dela ut, fastän vi hade Unga kockars världsmästare modell 2005 (Arto Rastas) och en ypperlig martha (Charlotta 'Lotta' Stude) som tog varsamt hand om oss. Cirka 4 1/2 timme hade vi tid att kocka och äta och inte blev det tid över.


Lax marinerad med havtorn

Till förrätt var det lax marinerad med havtorn. Jag måste erkänna det var nästan gott och då äter jag inte saker ur havet som inte har bekantat sig med en varm panna. (Enda undantaget som bekräftar regeln är svärmors sill). Tidsbrist, den hade gärna fått marinera över natten, gjorde att smaken inte kom så bra fram som den borde.

Pumpasoppa
Pumpasoppa, något som jag inte tyckte lät speciellt inspirerande, överraskade mig mycket positivt. Vår kära ordförande är en vän av peppar, men jag tyckte han fick det precis rätt. Arto tyckte väl den hade mått bra av lite mindre. Krutongerna var förrättsansvarigas egna lilal touch, det passade bra. En liten twist fick soppan av att den serverades med vispad grädde som inte blandades i soppan utan den flöt upp överst.

Lammet innan det skall åka in första gången i ugnen.

Huvudrätten (se första bilden) var vad jag i förväg var mest intresserad av och jag hade turen att hamna i den gruppen. Det var ganska många steg och det kändes nog ibland som om tre personer var för lite. Rödvinssåsen fick koka ihop väldigt länge och var nog den bästa rödvinssås jag någonsin lagat. Att smaka av den med citron och socker var nytt för mig. Lammfiléerna gavs först snabbt färg i panna, fick sedan en rotfruktsfyllning, lindades in i bacon och sedan en tur i ugnen för att ännu just innan serveringen få sig av grillen så att baconet blev stekt. Med timbalen och rotfruktsfyllningen gick det väldigt mycket tid åt till att tärna fint-fint-fint. Man kan tycka det var lite mycket sås på portionen, men här prioriterades smak över estetik.

It's all in the såss!

Middagen kronades sedan av tryffeflfyllda päron med vaniljsås. Eller egentligen fick vaniljsåsen hela resten av middagen att blekna... Det var faktiskt inget konstigt med vaniljsåsen, den var bara perfekt och underbart god. Efterrättskillarna fick dessutom beröm av kocken för såsen, de fyra föregående grupperna hade fått den att klumpa sig... Dessutom hade de turen att få leka med kolsyreis när de skulle kyla såsen.
Allting blir roligare med extra kyla!
Fast maten var god och vi fick receptena med oss så var det bästa med kursen ändå de små detaljerna och tipsena man fick om hur man skall göra i olika skeden. Det där lilla extra som gör att maten går från "ok" till "aaah". Det var också helt intressant att få svar på sina "svåra" frågor. Kanske de inte var så svåra?

Lite avskräckande var det att inse att det för åtta män (som inte har tummen mitt i handen i köket) med hjälp tog över tre timmar att laga maten. Det motiverar en inte precis till att försöka bjuda på samma middag hemma. När vi sen diskuterade igenom det hela så tipsade Lotta och Arto oss om att det för den här menyn går att tillreda nästan allt i förväg och det som inte går att tillreda i förväg så blir klart medan man äter föregående rätt. De fick det att låta så enkelt. :-)

Det blir nog till att göra något liknande igen!

5 kommentarer:

 1. Wow!! Det ser fantastiskt ut. (Du skulle säkert gillat ostronen vi åt i går också ;)

  SvaraRadera
 2. Tack, men jag hade nog satsat på pilgrimsmusslorna eller scampin... Era huvudrätter lät också ganska spännande!

  SvaraRadera
 3. var hittar jag receptet till lammfilén inlindad i bacon?? Ser fantastiskt ut.

  SvaraRadera
 4. Tror inte man hittar receptet på nätet. Och jag vet inte om jag får kopiera det direkt ur kompendiet. Hemligheterna sitter ju i instruktionerna, inte i ingrediensernas mängder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. så synd...jag som verkligen ville göra detta och bjuda på i morgon!!

   Radera