fredag 2 juli 2010

Kantarellsmörgås - så inleds säsongen

Årets första kantareller brukar hos oss plockas innan de hunnit växa sig så stora att de skulle räcka till en sås. Så då blir det kantarellsmörgås. I min familj har det inneburit stekta kantareller med lök på ljust bröd. Riktigt gott, men förra året smakade jag första gången kantareller på mörkt bröd. Det var en helt ny smakupplevelse för mig, men vad jag förstått så är det normen för många andra.
Midsommarkantareller, årets första.


Kantarellsmörgås
  • kantareller
  • lök
  • rikligt med smör att steka i
  • en skvätt grädde
  • svartpeppar
  • salt
  • riven ost
  • rågbröd
Det blev fyra smörgåsar av dessa.
Rensa kantarellerna och dela de största. Finhacka löken.  Förhållandet mellan kantareller och lök kan man variera efter smak och tycke. Notera att de råa kantarellerna blir ungefär hälften eller en fjärdedel när man stekt dem. Jag brukar ha svamp/lök förhållandet på ungefär 1:1. Jag tog en liten gul lök till kantarellerna på bilden. Förväll kantarellerna om nån har känslig mage. Stek kantarellerna i het panna och sätt i löken så att de blir färdiga samtidigt. En liten skvätt grädde mot slutet ger en lite fylligare och rundare smak. Krydda med svartpeppar och salt. Blandningen skall vara lite salt. Jag gillar bättre svartpeppar än vitpeppar som krydda på de här. I sås går vitpeppar bättre. Men smaken är ju som baken, tudelad...

Bred smör på rågbrödet ända ut till kanten. Lägg på ett lass med svamp-lökblandningen och strö över finriven ost. Finriven ost smälter snabbare. Gratinera 5 till 10 minuter under grillelementet i ugnen, tills osten smultit.


4 kommentarer:

  1. Det här såg ju inte så illa ut det heller. Mums!

    SvaraRadera
  2. Det var nog gott. Men tyvärr har vi fått vänta ända tills nu på nästa generation kantareller. Nu har vi hittat ett tiotal igen, men månne de inte börjar ploppa upp nu när det kommit lite nederbörd de senaste dagarna...

    SvaraRadera
  3. Lingongrova med stekta Kantareller&lök + svartpeppar - toppa med nyklippt persilja.
    SUPERGOTT!

    SvaraRadera
  4. Som tillbehör på Kräftskivan gjorde jag en paj med Rikligt med Västerbottenost och nyplockade
    Kantareller. Försvinnande gott.

    SvaraRadera