När vi funderade på kaka åt lillebror så råkade han i Vår kokbok (vår ser annorlunda ut och är från 2001) få syn på en bild av en jordgubbspaj med vaniljkräm. Jag antog utmaningen. Jag har aldrig (nåja, ytterst få gånger) gjort vaniljfyllning eller -kräm själv. Ingen som jag någonsin varit speciellt nöjd med. Dessutom skulle den här ha sockerglacering. Så det var lite spännande...
Bör övas. Både som konditor och fotograf... |
Pajbotten
- 3 dl vetemjöl
- 150 g smör
- 1 ägg
Vaniljfyllning
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 2 äggulor
- 2 msk majsstärkelse (el. 1 1/2 msk potatismjöl)
- 1 msk socker
- 2 tsk vaniljsocker
Glacering
- gelésocker multi
- vatten
Garnering
- Färska jordgubbar
Börja med pajbotten, med fördel i god tid.Arbeta för hand in smöret i vetemjölet. Vispa upp ägget lite och rör ner det och blanda allt till en slät smet. Tryck ut degen i en smord form med en diameter å c. 25 cm och ställ kallt i en kvart. Nagga degen och grädda i 225 grader i en kvart. Jag glömde nagga och hade nog inte degen tillräckligt kallt, så den försökte lite stiga och kanterna rinna ner... (Lite aluminiumfolie runt kanten hade kanske gjort susen?) Låt pajbottnen svalna.
Sedan gäller det att försöka sig på vaniljkrämen. Knäck försiktigt äggen ett i taget och låt vitan rinna ner i en bunke medan gulan försiktigt hälls av och an mellan två skalhalvor. Blanda allt förutom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull. Sjud upp (koka inte!) och vispa samtidigt kraftigt, speciellt på slutet går det fort. En stålvisp i aluminiumkastrull lär ska ge grå sås. Jag körde med plastvisp i stålkastrull. Vispa ner vaniljsockret och smaka av. Häll i pajbotten medan såsen ännu är varm.Låt svalna åter igen...
Skär upp jordgubbar eller annan färggrann frukt. Dekorera tätt! Koka upp gelésocker och vatten enligt instruktioner på paketet. Glacera försiktigt. Jag är ingen expert, så fråga mig inte hur. Jag slävade försiktigt på med en matsked. Först är det för varmt och rinnande och sen mot slutet tenderar det stelna för fort. Tanken med het (tillräckligt varm) sockerlösning i sprayflaska slog mig. Undrar hur proffsen gör det. Det måste ju finnas nåt trick för det här... Vi har å andra sidan nån gång till en namnfest köpt kaka med glacering av en kommande konditor och det såg lite ut som om hon inte gjort det så många gånger hon heller... Kanske övning ger färdighet? Vi glacering verkar det gälla att ju mera tvådimensionellt (dvs. inte på höjden) man bygger, desto lättare att glacera...
Sist och slutligen blev jag ganska nöjd med pajens utseende. Speciellt med tanke på hur det kändes där halvvägs. Smaken var inte heller så dum. Speciellt med tanke på att jag inte tål smaken av råa ägg. (Ja, i vaniljsåsen är äggen ganska råa enligt min bok). Pyttelite smakade vaniljsåsen ägg, men det störde inte mig. (Och då är det frågan om väldigt lite när det inte stör mig...)
Pajbotten+vaniljkräm+jordgubbar+glacering är nog en riktigt fungerande kombination. Men det finns nog något bättre recept än det här. Får fortsätta mitt sökande...
Ojoj... här måste jag kika in och se efter tips på mat. Fina bilder på god mat!
SvaraRadera(när jag försöker ta bild på mina konstverk, ser de allt annat än aptitretande ut...)
Tack. :-)
SvaraRaderaMin fru (http://kakformen.blogspot.com/) har mera barnmat än jag i sin blogg, men ni har ju en bit dit ännu.
Ja, det är ju en ca 3 månader kvar innan ungen ens kommer ut :D
SvaraRadera