torsdag 10 september 2009

Nattmat

Getostsmörgås börjar väl snart vara en klassiker hos oss när man blir sugen på nåt gott på kvällen... Dessutom kan den här varieras i det oändliga, allt enligt vad man har i kylskåpet. Jag brukar laga minst fyra stycken, men det brukar sluta med att jag måste laga några till. För jag går ju varje gång på det när min kära hustru säger att hon skall ha "bara en"...
Getostsmörgås
  • Skivor av gott ljust bröd
  • Getost
  • Riven ost
  • skinka, i skivor
  • rucola
  • lökringar
  • smör till brödet

Bred smör på brödskivorna, ända ut till kanterna för annars blir det lätt bränt. Brödet skall vara ljust, men inte helt vitt. En limpa med lite kross, kli eller frön tycker jag ger bra smak. Lägg en skiva skinka på och sen ett lager med rucola. Därefter skivor av getost och sedan lökringar och sist riven ost. Osten skall gärna vara nån med lite mera smak, vanlig edam blir lite blaj... Som getost har vi rätt nyligen hittat en som egentligen är rätt nära en färskost. Den är inte riktigt lika god som en lite längre lagrad getost, men den har fördelen att den inte har skal (som ju inte i sig själv smakar), kommer i lämplig diameter färdigt skivad samt smälter förvånansvärt dåligt. Dessutom så är den billigast av getostarna här i trakten. Så den går bra på nattmackan eller en sallad, att steka duger den inte till.

Sen bara in på en ugnsplåt högst upp i kall ugn och grillelementet på. Vrid upp temperaturen till c. 275, så att termostaten inte slår av innan smörgåsarna är färdiga. De är färdiga efter c. 5-10 min när osten fått färg eller när det börjar dofta. Största faran är att man bränner brödet (= för lite smör eller riven ost).
Variationer på smörgåsen är skivade svarta oliver, strimlad soltorkad tomat, skinksivor, färsk tomat, provensalsk örtkrydda, osten uppblandad med ägg, nån annan (värmetålig!) sallat, ... Listan kan göras oändlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar