torsdag 16 maj 2013

Kirskålspaj - ett hatat ogräs

Kirskål klassas säkert av de flesta som ett ogräs. Kirskål är det där ogräset som finns lite över allt och som det är svårt bli av med. Munkar hämtade kirskål till Norden och de använde den som läkeört. Sedan förvildade den sig till ett gissel. Unga blad av kirskål kan man använda ungefär som spenat. Så här är nu en chans se ogräset som en tillgång!

Kom ihåg att aldrig plocka något för att ätas om du inte är helt säker på vad det är! Använd spenat eller nässlor i stället för kirskål i det här receptet om du är ens lite osäker!

Kirskål är en nykomling i vårt kök. Första gången åt vi det i Norge för ett par år sedan, men nu försöker vi komma ihåg den varje vår.

Här är en bit paj följande morgon just innan min fru åt upp den. Jag hade tänkt resten skulle räcka till två dagars lunch åt mig. Det gjorde den inte...

LCHF-ish pajbotten
  • 50 g smör
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl havregryn

Fyllning
  • 1 paket bacon
  • 1 stor lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk gräddfil
  • 1/2 burk crème fraîche (kan utelämnas)
  • 3 ägg
  • 150 g lagrad ost
  • 2 nävar kirskål
  • 2 nävar torkade trattkantareller (kan utelämnas)
  • svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Det går att göra eget pajbotten eller så kan man ta det här LCHF-liknande bottnen som min fru experimenterat fram. Smält smöret och blanda det med de torra ingredienserna för pajbottnen. Smörj en form med 24 cm i diameter. Tryck ut degen i pajformen, min deg räckte inte till kanterna. Man tappar lite modet med degen till bottnen, men slutresultatet blir riktigt bra!

Här fotat sent på natten i energilampsljus, färgbalansen är ditåt. Just innan den åkte in i ugnen.

Stek lök och bacon, tillsätt vitlöken finhackad efter en stund. Blanda gräddfil, creme fraiche och ägg. Hacka kirskålen grovt och blanda i fyllningen. Blanda i lök-baconblandningen när den är färdigt stekt. Tärna osten (riv inte!), variera mängd och sort enligt smak, och blanda i fyllningen. Krossa trattkantarellerna lätt och tillsätt dem. Det går utelämna trattakantarellerna, men bacon och svamp går bra ihop och dessutom förstärker svampen pajens smak. Krydda ännu med rikligt med svartpeppar. Häll fyllningen i pajformen och grädda i c. 45-55 minuter tills pajen har fått fin färg.

Tyvärr tappar kirskålen sin klargröna färg i ugnen.
Servera pajen varm, gärna med en fräsch sallad. Pajen går bra att värma senare.

3 kommentarer:

  1. Som sagt, du är min hjälte och jag kommer att bli tjock som en trind, liten, gris! Tack!

    SvaraRadera
  2. Åååh! Låter delikat!

    SvaraRadera
  3. Tack. Och jag har nu konstaterat den inte alls blir sämre av lite extra getost. :-)

    SvaraRadera