fredag 25 november 2011

Stevia

Få se hurdan debatten om stevian blir. Loppet är ju iofs. lite kört eftersom EU beslutit tillåta steviolglykosider. (En liten fågel viskade i mitt öra att det inte alls är stevia på bilden i artikeln). Själva växten stevia är fortfarande inte tillåten som livsmedel.

Lite intressant är också kommentaren i artikeln om att man skall vara försiktig, för det kan ha hälsoeffekter om man överstiger dagliga rekommenderade dosen. Ok, men samma gäller väl för aspartam också? Och egentligen precis allt? Även vatten blir toxiskt vid tillräckligt höga doser.

Ok, ADI-värdet för aspartam är 10 gånger högre än för steviolglykosid. Men samma princip gäller...

Själv ser jag stevia som lite kuriosa. Men jag behandlar den med en ungefär lika lång sticka som aspartam. Jag ser det som något konstgjort som ger söttma, men den är ingen ersättare till socker. Klart det finns specialgrupper som kan ha stor nytta av den, men målgruppen skall inte vara friska tonåringar som pimplar läsk eller energidrycker!

Vår stevia-planta fick flytta in från balkongen för några veckor sedan, borde väl skörda och klippa ner den lite för vintern. Den är rätt lång och ranglig, den tog fart ordentligt under sommaren och försökte ta sig upp till ljuset.


Nu låter jag lite tråkig, men varför kan man inte bara låta bli sötning? Allting behöver inte sötas extra! Sen när man vill ha något sött, så tar man av det i rimliga mängder, inte dygnet runt! Och när man äter sött så ser man till det är gott! Stevia är egentligen inte gott. Det är sött med en bismak och sötman blir för länge kvar på tungan.

Sen finns det de som säger konstgjorda (jag räknar nu också stevia dit) sötningsmedel inte alls minskar på sötsuget, utan tvärtom.

Och varför talar ingen om xylitol i Finland? Borde inte vi vara xylitolens förlovade land?

PS. Återanvänder en gammal bild av min stevia, täcks inte visa hur den ser ut nu...

Uppdatering 16.2.2012: Ack, min stevia gick till de sälla jaktmarkerna när jag glömde den på fönsterbrädet bakom soffan i för många veckor utan vatten. :-(

6 kommentarer:

 1. I den form som stevia kommer att komma ut på marknaden är den ingenting annat än ett tillskott i den redan så omdiskuterade och unika e-tillsats-medels-tabellen. Forskare på olika håll i världen har i skarpa ordalag varnat för de konsekvenser som stevia medför i livsmedlen det kommer att tillsättas, anafylactiska reaktioner kan tillstöta redan vid låga doser och det har framkommit att i den tillåtna mängd av stevia som skulle komma att bli aktuell för europeiska förhållanden är risken för att drabbas av en akut allergisk mreaktion allt för stor, och dessutom innehåller stevia medel som motverkar fertilitet, ocg paraguisiska indianewr har i årtionden använt detta som preventivmedel... så visst, ett växt. en ört ett medel av stor betydelse men då absolut inte ett medel att sätta i livsmedel eller ens användas i köket. Bara redan ordet att det KAN medföra risk för någon reaktion hänvisar stevian till apoteket och inte i köksskåpet.

  SvaraRadera
 2. Ps: men det förundrar mig inte alls att det nu tillåts som ett sötningsmedel, livsmedelsindustrin har miljardbelopp i omlopp för den här slags kampanjer och det står om vinst eller förlust för den här branchen så någon god lobbare har tydligen gjort ett gott arbete då det nu tillåts även om en hel del land ännu fullständigt förbjuder det. ds

  SvaraRadera
 3. Jep, den där dock naturlig. På samma sätt naturlig som flugsvamp eller ekorrbär... Fast utan att vara dödlig.

  Felet med artificiella sötningsmedel är attman försöker fixa symptomen, inte problemet.

  SvaraRadera
 4. du kunde inte ha fått sagt det bättre! =)

  SvaraRadera
 5. Fördelen med stevia är att den är naturlig och bryts ner av naturen till skillnad från tex sukralos som inte bryts ner och är ett gissel för reningsverken. Stevia är ett bättre alternativ än sukralos för de som inte klarar att äta socker men ändå vill kunna känna söt smak ibland.

  SvaraRadera
 6. Stevia är säkert riktigt bra för dem som inte *kan* använda socker. Men min helt personliga åsikt är att de som bara inte *vill* använda socker skall använda mindre socker (och inte vitt rafinerat) istället för Stevia.

  Det finns en massa recept på rätter som traditionellt sötas med socker som i "nytappning" sötas med något sötningsmedel. (Samma gäller för t.ex. LCHF). Jag tycker inte man med våld skall försöka tillreda rätter som behöver ingredienser man inte vill äta. Jag föredrar då låta bli. Sen finns det så klart fall när det lyckas utmärkt också!

  Bara min helt personliga åsikt.

  SvaraRadera