Som min fru, så tycker jag också om att i lugn och ro få stå i köket. Jag gillar att baka sött och experimentera. Hon får främst dra det lite tyngre lasset med vardagsmat och ungar i köket...
Vad gör man när inspirationen tryter och man inte ännu en gång vill äta pasta med tomatsås? Jo, man googlar och hamnar på Christians blogg. Han beskriver ett recept från Caisa Wargs kokbok från 1700-talet. Här är min variant av det hela.
Märks det att jag är barnsligt förtjust i kort skärpedjup? Men jag kan ju alltid skylla på att det är mörkt i decembermörkret? ;-)
Vi hade en riktigt dålig dag. Vi var alla trötta och hungriga efter skola och jobb. Jag bad vår pojke hjälpa till med maten, men brände propparna när han bara trilskades och käftades. Det slutade med att jag surt konstaterade han kan göra sin mat själv, jag äter gårdagens rester. En uppgiven son började sedan skrika att han inte kan göra sin mat själv. Vi kompromissade lite och sedan lagade vi mat tillsammans i god sämja. Det blev hamburgare. Till min förvåning ville han ha lök i hamburgaren, men vitlök ville han tyvärr inte alls veta av.
Ja, vi äter ibland hamburgare med rågbröd. Också gott och lite annorlunda.
Förra året var första gången jag fick tag på ben. En bekant köpte en älg som han själv styckade och sålde bort hälften. Jag kokade två-tre gånger fond, men kom mig aldrig för att blogga om det. Tror jag. Nu gjorde han om bedriften i år, så jag passade på att köpa bl.a. lite grytkött och plockade åt mig några kilo ben.
Egentligen behöver jag inte skriva något här. Kolla själva in videon. Den är värd dryga fyra minuter av ert liv, speciellt när han bränner brödet. :-) Det här är en rätt var alla de få ingredienserna på något sätt gifter sig med varandra och äggets karaktär riktigt kommer till sin rätt. Egentligen tycker jag inte om löst ägg och rått ägg kan jag inte äta (*), men det här är riktigt gott!
Nu hade vi bara inte champinjoner, minitomater eller gräslök. Och bröd äter jag inte så mycket. Däremot hade vi bacon och salvia.
Äggröra
3 ägg
1 msk smör
1 msk crème fraîche
5 skivor bacon
salt
peppar
salvia
Knäck äggen i en tjockbottnad kastrull, dutta i smöret och rör om hela tiden. Ta dem av plattan när det börjar "hända saker" och rör om tills det lite svalnar. Upprepa föregående mening tills konsistensen är lämplig. Blanda i crème fraîche och lämplig ört. Salat och peppra. Den riktiga mästerkocken steker dessutom bacon samtidigt.
(*) Jag har haft en dålig erfarenhet med citronskum gjord på skämda ägg i hussan i högstadiet. Jag låg på sängbottnen i två dar och rapade avloppsrör. Det enda som lite hjälpte var engelsk lakrits, något jag inte ätit efter det.
I'm quite fluent in English. If you see something you fancy, just drop me a comment and I'll probably translate it for you. Or try a translator. Jos jokin näyttää hyvältä, mutta ruotsi tuntuu vaikealata, niin jätä viesti niin käännän reseptin sinulle.
Bakformaren
Bakpappa
~ Jag äter och lagar mat för att det är kul och gott!