Till mitt stora förtret har jag en gång nästan bakat den. Jag var långt ut i obyggden (utanför Kaskö) och ville baka rabarberpaj. Det här var långt innan Internet landat i telefoner, på den tiden mobiltelefoner bara var mobiltelefoner. Jag ringde min fru och plitade ner ett rabarberpajsrecept på papper. Pajen blev just så som jag nu föreställer mig min äppelpaj. En mjuk, fluffig, lätt smulig deg som frukten sjunker in in och doftar kanel och kanske kardemumma. Tyvärr har varken jag eller min fru någon aning om varifrån hon tog receptet. Så det är en paj jag återdrömt om i flera år.
Till min stora förvåning har jag nu nästan hittat den ultimata äppelpajen, men den var inte alls sådan som jag trodde. Jag snubblade i misstag över receptet till karelsk äppelkaka. Jag har ingen aning om varför den är karelsk. Och mängden fyllning är väldigt väl tilltagen i det ursprungliga receptet. Jag har igen min vana trogen lite ändrat på det...
Pajbotten
- 100 g smör
- 3/4 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 ägg
Fyllning
- mandelmassa
- 2 dl gräddfil
- 200 g färskost
- 1 1/2 dl socker
- 2 ägg
- 1 dl grädde
- 1 tsk vaniljsocker
- syrliga äpplen
Rör smör och socker pösigt (eller rör ens ihop det, första gången använde jag smält smör). Blanda i vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Knäck i ägget och arbeta igen degen slät. Smörj en hög form med 20cm i diameter och sätt ugnen på 175°C. Tryck ut degen med händerna i formen.
Skiva mandelmassan tunt i ett jämnt lager i bottnen. Blanda ihop till fyllningen, först gräddfil och färskost. Sedan socker ägg, grädde och vaniljsocker. Rör fyllningen så att det inte blir kvar klumpar. Skala äpplena och klyfta i rätt tunt. Kör c. 1 1/2 minut i mikron så att det blir mjukare, det här kan du hoppa äver om du tror äpplena blir mjuka på en timme i ugnen. Häll fyllningen i pajformen och rada i äppelklyftorna tätt, tätt. Så tätt du bara får det och så att de nästan täcks helt av fyllningen.
Grädda i 60-75 min i 175 grader. Det är bättre om pajen står i lite för länge än för kort tid. Låt svalna, täck över med aluminiumfolie och låt stå svalt till nästa dag. Pajen skall INTE serveras varm! Strö över kanel lite innan serveringen.
Tricket är att få tag på riktiga matäpplen. Nu menar jag äpplen som är sura så att det ilar längsmed ryggraden när man äter dem. Det gäller ha kontakter till någon gammal tant med gamla äppelträd i sin trädgård...