måndag 21 september 2009
Ratatouille - en salig röra
Etiketter:
bakpappa,
broiler,
enkel mat,
ratatouille,
recept
tisdag 15 september 2009
Rika riddare
lördag 12 september 2009
The making of: Getostsmörgås!
Ett litet experiment över dokumentering av hur smörgåsen blir till... Samtidigt fick jag lära mig hur löjligt enkelt det är att göra GIF-animationer i Gimp. Jag reflekterade ju nog vid fotandet av smörgåsen över att exponeringen inte blev helt lika på alla bilderna, men tänkte att det fixar jag i ett nafs i bildbehandlingen. Nästa gång låser jag nog exponering och vitbalans. För det suger att försöka korrigera dem senare. Stativ och blixt hade nog inte heller varit så dumt...
torsdag 10 september 2009
Nattmat
Getostsmörgås
- Skivor av gott ljust bröd
- Getost
- Riven ost
- skinka, i skivor
- rucola
- lökringar
- smör till brödet
Bred smör på brödskivorna, ända ut till kanterna för annars blir det lätt bränt. Brödet skall vara ljust, men inte helt vitt. En limpa med lite kross, kli eller frön tycker jag ger bra smak. Lägg en skiva skinka på och sen ett lager med rucola. Därefter skivor av getost och sedan lökringar och sist riven ost. Osten skall gärna vara nån med lite mera smak, vanlig edam blir lite blaj... Som getost har vi rätt nyligen hittat en som egentligen är rätt nära en färskost. Den är inte riktigt lika god som en lite längre lagrad getost, men den har fördelen att den inte har skal (som ju inte i sig själv smakar), kommer i lämplig diameter färdigt skivad samt smälter förvånansvärt dåligt. Dessutom så är den billigast av getostarna här i trakten. Så den går bra på nattmackan eller en sallad, att steka duger den inte till.
Sen bara in på en ugnsplåt högst upp i kall ugn och grillelementet på. Vrid upp temperaturen till c. 275, så att termostaten inte slår av innan smörgåsarna är färdiga. De är färdiga efter c. 5-10 min när osten fått färg eller när det börjar dofta. Största faran är att man bränner brödet (= för lite smör eller riven ost).
Variationer på smörgåsen är skivade svarta oliver, strimlad soltorkad tomat, skinksivor, färsk tomat, provensalsk örtkrydda, osten uppblandad med ägg, nån annan (värmetålig!) sallat, ... Listan kan göras oändlig.
onsdag 9 september 2009
09.09.09 09:09:09em
Ja, jag ville nu bara vara lite nördig och påpeka det fina med klockslaget. Jag tänkte på det redan i morse, men missade det med dagisförande av pojkarna...
I kväll blir det kanske ännu en postning med nattmat. Få se om jag orkar göra nåt. Pojkarna är lite längsmed väggarna...
I kväll blir det kanske ännu en postning med nattmat. Få se om jag orkar göra nåt. Pojkarna är lite längsmed väggarna...
tisdag 8 september 2009
Svärmorsdröm
PajbottenBlanda alla ingredienserna till bottnen. Platta ut 3/4 av degen i smord glasform (25cm). Degen kommer att stiga lite i ugnen, så se till det inte är för tjockt. Lägg i rabarbern med snittytan uppåt. Rör ihop resten av fyllningen och häll över. Strö över resten av degen. Sen bara in i ugnen på 175 grader i 30-45 min (tills den är färdig). Om hela spektaklet redan från början når upp till kanten av formen så kan det löna sig att ställa in en plåt eller nåt under, så att det inte klåttar i ugnen...
Fyllning
- c. 3 dl vetemjöl
- c. 100 g smör
- c. 1,5 dl socker
- 1-2 tsk kardemumma
- Rabarber i c. 1cm tjocka skivor
- 1-2 dl socker
- 1 ägg
- 2 dl gräddfil
- 1-2 msk vaniljsocker
Fyllningen kan varieras med att man blandar gräddfil och färskost. Eller så tar man någo andra bär (t.ex. blåbär) och sockrar enligt syrlighet. Eller så kan man dekorera med någo andra bär ovanpå pajen när den är färdig. T.ex. jordgubbar och då är man väldigt nära minfrusdröm som är en vidareutveckling av svärmorsdrömmen...
Ni för tyvärr hålla er till godo med bilden på en bit av minfrusdröm. Svärmorsdrömmen förevigades tydligen inte någonsin på bild...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)