tisdag 8 september 2009

Svärmorsdröm

Det var lite sådär som med vulkanisering av gummi... Nån kan påstå att det var ett misstag och att jag inte klarar av att läsa ett enkelt recept. Men det handlade så klart bara om insyn i smakernas rike. Men i vilket fall som helst så kan jag med gott samvete påstå att receptet nu är mitt!

Pajbotten
  • c. 3 dl vetemjöl
  • c. 100 g smör
  • c. 1,5 dl socker
  • 1-2 tsk kardemumma
Fyllning
  • Rabarber i c. 1cm tjocka skivor
  • 1-2 dl socker
  • 1 ägg
  • 2 dl gräddfil
  • 1-2 msk vaniljsocker
Blanda alla ingredienserna till bottnen. Platta ut 3/4 av degen i smord glasform (25cm). Degen kommer att stiga lite i ugnen, så se till det inte är för tjockt. Lägg i rabarbern med snittytan uppåt. Rör ihop resten av fyllningen och häll över. Strö över resten av degen. Sen bara in i ugnen på 175 grader i 30-45 min (tills den är färdig). Om hela spektaklet redan från början når upp till kanten av formen så kan det löna sig att ställa in en plåt eller nåt under, så att det inte klåttar i ugnen...

Fyllningen kan varieras med att man blandar gräddfil och färskost. Eller så tar man någo andra bär (t.ex. blåbär) och sockrar enligt syrlighet. Eller så kan man dekorera med någo andra bär ovanpå pajen när den är färdig. T.ex. jordgubbar och då är man väldigt nära minfrusdröm som är en vidareutveckling av svärmorsdrömmen...

Ni för tyvärr hålla er till godo med bilden på en bit av minfrusdröm. Svärmorsdrömmen förevigades tydligen inte någonsin på bild...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar