Receptet hittade jag här.
Karelska piroger
Deg
- 2 dl vatten
- 4 dl rågmjöl
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
Fyllning
- 4 dl grötris
- 2 liter mjölk
- 5 dl vatten
- 1 tsk salt
- 2 msk smör
Äggsmör
- 6 ägg
- smör
- salt
- gräslök
Börja med att göra fyllningen, dvs. koka risgrynsgröt. Nu snodde jag ju min gröt av min lilla hjärtevänn och jag har inte den blekaste aning om hur hon tillräder sin gröt i ugn. Kanske enligt instrux på påsen? Så om du följer receptet här så skall du antagligen göra enligt följande: Koka upp vattnet i tjockbottnad kastrull. Tillsätt riset och låt vattnet koka in. Häll i mjölken och rör (liksom hela tiden) om och låt koka i 30-40 min. Notera att det kokar väldigt, väldigt lätt i bottnen... Jag rekommenderar att du googlar fram ett recept på risgrynsgröt i ugn! Jag skulle salta gröten lite åt det saltare hållet.
Blanda alla ingredienserna för degen och knåda till en stadig deg. I det ursprungliga receptet stod det att det skulle bli 20 piroger. Att åstadkomma 16 är betydligt enklare och det blev riktigt bra storlek på dem. Rulla degen till en stång och skär av på hälften. Upprepa proceduren ännu tre gånger. Nu borde du ha två bitar á 1/16 del. Rulla till ett litet klot. Tryck ut bollen på mjölad bakyta och kavla sedan ut den till en riktigt tunn cirkel. Degen skall vara riktigt, riktigt tunn. Mjöla ordentligt så att den inte fastnar. De mjölade degarna placerar du försiktigt åt sidan. Upprepa med återstående 15 degklumpar.
Tag en deg och bräd ut ett tunt lager med gröt så att det blir c. 1-2 cm kant kvar. Börja vika in kanten och nyp ihop den samtidigt för att forma pirogen. Upprepa med återstående 15 botten. Tryck försiktigt ner de uppåtstående veckena, så att de inte blir brända i ugnen.
Sätt ugnen på 275 grader och koka upp vatten för äggena. Koka äggena i 10 minuter, skölj fort under kallt vatten, skala och mosa med en gaffel. Rör ner rumsvarmtsmör och smaka av med salt. Grädda pirogerna c. 10 minuter. Se till att de inte blir brända, det går ganska fort...
Tag ut pirogerna och pensla dem med smält smör. Låt dem vila under duk.
Klicka på lite äggsmör och dekorera med finhackad gräslök.
Den traditionella finsk karelska pirogen hade rovmos som fyllning, sedan kom potatis och sist ris. Nuförtiden hittar man även piroger med ris-morotsfyllning. Även det riktigt gott.
Vad fina dom blev! Kanske jag vågar testa nån gång också.
SvaraRaderaTack. Kanske det är för att de är lättare att göra än man tror? :-)
SvaraRadera