söndag 20 december 2009

Räksmörgås - lätt och fort

Så länge jag kan minnas har det på fest i mitt barndomshem bjudits på räksmörgås. Antingen färdigt komponerade eller som bygg-din-egen-variant. Har man räkor så har man det mesta. Fast hos oss faller det oftast på toasten. Vi brukar inte ha ljust formbröd hemma till vardags...

Mjuk pepparkaka - med lingon - på golvet.

Slumpsurfade in på bloggen "Kryddburken" och stötte bl.a. på ett recept för Mjuk Pepparkaka med Lingon utan ägg. Hon i sin tur hade lånat receptet från matbloggen "Katjas Mat". Bilderna på Kryddburkens sidor fick det att vattnas i munnen på mig och det blev nästan så gott som jag inbillade mig!


onsdag 2 december 2009

Karelska piroger - nybörjartur?

Jag vet inte varför jag alltid inbillat mig det skulle vara komplicerat att göra karelska piroger. För en tid sedan surfade jag fram några recept. Det låter förvånansvärt enkelt. Idag gjorde jag äntligen ett försök när min bättre hälft hade gjort risgrynsgröt i ugn åt barnen.

Lax + auraost = pastej

Vi har i ett tiotal år kört förbi Four Seasons Fish i Sjundeå utan att stanna. Förra sommaren stannade vi första gången av pur nyfikenhet. Lite av misstag köpte vi piroger med lax och auraost som fyllning. En för mig lite oväntad kombination som visade sig passa ypperligt för mina smaklökar. Idag lagade min hjärtevän laxsoppa (som är god!) och jag stal en liten bit för att pröva göra egna lax-auraost-piroger. Jag hade en Four Seasons pirog som referens. Jag tycker jag lyckades riktigt bra!