Trattkantarellsmörgås
- En skiva finskt rågbröd (eller ljust, men mörkt bröd gör det hela lite mera spännande)
- Trattkantareller (eller annan blandsvamp)
- Hackad lök (ungefär lika myckets om svamp)
- Riven ost
- Smör
- Salt
- Peppar eller annan lämplig svampkrydda
Man tager en lagom dos goda vänner och familj och vandrar ut i skogen. Insup den friska skogsluften och säk reda på lite ätlig svamp (plocka bara det du känner!). Dela dela stora svampar och stek de små hela. Lägg löken i pannan när svampen stekt en liten stund. Krydda efter smak och tycke. Bred smör, ända ut till kanterna(!), på brödet. Lägg på ett lager svamp-lök-blandning och strö över riven ost. Osten får gärna vara lämpligt lagrad så att den har lite egen smak. Kör in i ugnen under grillelementet tills osten smultit och fått vacker färg. Låt svalna en stund och avnjut varm, gärna i goda vänners sällskap!
Traditionellt (dvs. så har jag alltid gjort) har svampsmörgås hos oss gjorts på ljust bröd. Men i höstas satsade jag på en trattkantarellsmörgås på rågbröd i fyrskeppet Relandersgrunds (eller finska Wikipedia) café. Som dessutom tillräddes i mikron. Sällan har jag smakat godare mikromat!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar