Våra ungar är lite konstiga. Bara 1/3 vill ha hemlagad pizza. Men sen när man börjar laga så dyker 2/3 upp och vill göra sin egen och 1/3 skulle egentligen föredra äta en som någon annan gjort så han kan gå ut på gården och leka. Och 2/3 vägrar äta pizzan om det är min tomatsås på den, medan 1/3 äter bara om det är min tomatsås på den. Ibland önskar man det snart skulle bli 1918 igen...
För att komma lite lättare undan startade jag en pizzadeg redan på morgonen.
|
Jag tror det är min fru, inte jag, som tagit bilden. Och pizzan har hon till stora delar fyllt under min stränga uppsyn. ;-) |
Pizzadeg
- 500 g vetemjöl
- 2,5 dl vatten
- 2 msk surdegsstart
- 2 msk pizzakrydda
- 1 tsk salt
- 1/4 påse torrjäst
Jag blandade alla torra ingredienser och hällde sen på vattnet. Enligt receptet från boken Pasta, Pizza and Rice skulle det bara vara 2dl vatten och varken surdegsstart eller pizzakrydda. Men med bara 2 dl vatten var degen fruktansvärt torr, så jag tog i lite mera. Det beror säkert på mjölet man använder hur mycket det suger upp. Surdegsstarten satte jag i för att få lite mera smak på degen, så torr som degen var gjorde den nog inte mycket annat åt den. Den lilla mängden jäst använde jag för att degen inte skulle överjäsa från morgonen till kvällen. Det var ont om plats i kylen, så den fick stå på balkongen (c. 10-15 garder), vilket var bättre för surdegsstarten än om den stått i kylskåp.
|
Getostpizza, med massor av ost och lite grönt. |
Pizzabakandet påbörjas hos oss med att ugnen vrids upp till 250 grader och sedan börjar jag med tomatsåsen.
Tomatsås
- smör
- 2 lite mindre lökar
- 1 jätteklyfta vitlök
- 4 msk olivolja
- 1 burk tomatkross
- 2 msk socker
- 4 soltorkade tomater
- salt och peppar
Hacka löken och stek upp den i rikligt med smör. När löken börjat mjukna tillsätts vitlöken skivad eller hackad (inte pressad). Stek upp lite och tillsätt tomatkrossen och hackade soltorkade tomater. Låt sjuda en stund och smaka sedan av med socker. Tomater på burk behöver alltid socker, ofta förvånansvärt mycket! Låt puttra lite till och häll sedan i en mixer och kör såsen slät. Smaka av med salt och peppar. Om såsen känns för vattnig eller smaklös så kan man hälla den tillbaks i pannan och låta den koka ner lite.
Pizzadegen togs in från balkongen. Den första frivilliga fick 1/4 av degen att kavla ut. Det visade sig vara alldeles för mycket för en barnpizza så följande fick bara 1/8. Degen visade sig ha riktigt bra spänst och det gick bra att kavla ut den till millimetertjocklek. Jag gillar mina pizzabotten tunna.
|
Getostpizza tillverkas samtidigt som avkommans pizza avverkas. |
Min egen favoritpizza är för tillfället antingen skinka, getost, lök, oliver, vitlök eller auraost, chorizo, lök, vitlök, chili. När pizzan kommer ut ur ugnen strör man ännu över rucola eller basilika. Av pur nyfikenhet undrade jag hur icke-LCHF pizza är. Bantningsmat är det så klart inte, man äter alltid för mycket.
|
Pappas chorizzopizza! Notera osten under fyllningen! |
Chorizopizza
- 90g pizzabotten
- 50g tomatsås
- 60g auraost
- 80g chorizo
- 40g lök
- 110g ost
- 4g chili (månne jag fick vikten rätt?!?)
- 22g vitlök
Pizzabotten
Ingrediens |
Mängd (g) |
Energi (kJ/100g) |
Fett (e%) |
Kolh. (e%) |
Protein (e%) |
Fett (kJ) |
Kolh. (kJ) |
Protein (kJ) |
vetemjöl |
500 |
1436 |
3 |
83 |
12 |
215 |
5959 |
862 |
vatten |
250 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
750 |
938 |
|
Energi totalt |
|
215 |
5959 |
862 |
|
|
|
|
Energifördelning |
|
3% |
85% |
12% |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pizzasås
Ingrediens |
Mängd (g) |
Energi (kJ/100g) |
Fett (e%) |
Kolh. (e%) |
Protein (e%) |
Fett (kJ) |
Kolh. (kJ) |
Protein (kJ) |
lök |
100 |
127 |
6 |
17 |
64 |
8 |
22 |
81 |
vitlök |
5 |
453 |
5 |
30 |
60 |
1 |
7 |
14 |
olivolja |
30 |
3700 |
100 |
0 |
0 |
1110 |
0 |
0 |
tomatkross |
400 |
95 |
12 |
10 |
61 |
46 |
38 |
232 |
socker |
10 |
1598 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
160 |
soltorkad tomat |
30 |
951 |
55 |
9 |
31 |
157 |
26 |
88 |
|
575 |
346 |
|
Energi totalt |
|
1321 |
92 |
575 |
|
|
|
|
Energifördelning |
|
66% |
5% |
29% |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pizza
Ingrediens |
Mängd (g) |
Energi (kJ/100g) |
Fett (e%) |
Kolh. (e%) |
Protein (e%) |
Fett (kJ) |
Kolh. (kJ) |
Protein (kJ) |
botten |
90 |
938 |
3 |
85 |
12 |
25 |
718 |
101 |
tomatsås |
50 |
346 |
66 |
5 |
29 |
114 |
9 |
50 |
auraost |
60 |
1416 |
76 |
24 |
0 |
646 |
204 |
0 |
chorizo |
80 |
1833 |
78 |
1 |
21 |
1144 |
15 |
308 |
lök |
40 |
127 |
6 |
17 |
64 |
3 |
9 |
33 |
ost |
110 |
1464 |
70 |
0 |
29 |
1127 |
0 |
467 |
vitlök |
4 |
453 |
5 |
30 |
60 |
1 |
5 |
11 |
chili |
22 |
20 |
3.7 |
15.3 |
3.4 |
0 |
1 |
0 |
|
456 |
1094 |
kJ |
Energi totalt |
|
3060 |
960 |
970 |
|
|
263 |
kcal |
Energifördelning |
|
61% |
19% |
19% |
Jag är lite förvånad hur låg kolhydratandelen är av energiinnehållet. Men man skall så klart komma ihåg det här tack vare fyllningarna är en mycket fet variant av pizza. Det kan också vara värt notera en pizza av den här storleken lätt täcker största delen av dagsbehovet av energi. Och då åt jag lite mera än en, för att hjälpa barnen på traven...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar