torsdag 24 februari 2011

De onda färdigmatstillverkarna...

Suck! Visst är det fint det blir hallå här i Finland också nu när Nilssons böcker utkommit på finska, men diskussionen går ju nog lite i fel riktning. Nu blåser det upprörda vindar (samma som väl blåste i Sverige för en tid sedan) över att färdigmaten till pöbelns stora förvåning innehåller en massa billigt sk*t. Jag börjar lite tröttna på den allmänna attityden att ansvar alltid är någon annans. Hur kan man stå på barrikaden och skrika "Jag visste inte!", när det klart och tydligt i innehållsförteckningen på köttbullar står att huvudingredienserna ungefär är vatten och broilerskinn. Och om man inte senast i det skede man smakar på dem tycker att de inte smakar kött, så bör man ta sig en allvarlig funderare!

Det är inte färdigmatstillverkarnas fel vi köper färdigmat! Färdigmatstillverkarna är inte onda! De levererar bara vad vi vill köpa! Varje individ är själv ansvarig för vad den bär hem från butiken och väljer stoppa i sin mun! Det finns ingen tvångsmatning! Visst finns det mera eller mindre vilseledande namn och reklam, men om man inte vänder på paketet och läser innehållsförteckningen och är lite kritisk så är det nog i spegeln man skall se efter den skyldige!

Jag inser ju nog jag är lite annorlunda. Jag kan lugnt säga jag aldrig skulle bära hem av över 90% av en stormarknads utbud. Och varorna finns ju nog där för att någon köper dem, ingen vara står i "onödan" på hyllan. Nedan en mycket skrämmande Jamie Oliver video...



Det skulle egentligen vara ett ganska intressant experiment sätta upp en butik som bara sålde varor jag skulle köpa, den skulle antagligen kunna vara storleken av en kiosk... Fast konceptet finns nog redan delvis,  ungefär som Juuren Puoti eller Eat&Joy Maatilatori, varav den senare dock i mitt tycke lite mindre lämpar sig för matuppköp och har mera udda produkter. Och även i Hagalund finns det en liten uppstickare i det gamla köpcentret, där invid fotoaffären, namnet kommer jag inte ihåg! I hamnstaden finns också de "gamla" ekobutikerna, de kunde gott få lika mycket uppmärksamhet som de nya trendshopparna.

Men vill man klara sig med en normal budget så får man hålla sig till de vanliga marketarna. Dock tror jag att de små butikerna på ett viktigt sätt influerar köpbeteendet och det rinner vidare in i marketarna! Jag vill leva i hoppet att vi om 5-10 år har mycket mera närproducerat och inte så processerat i våra butiker. Jag vill utbudet varierar med årstider. Jag vill se småproducenter. Jag vill se nischade produkter! Jag vill köpa gott!

Och lite chockad är jag över hur mycket gratis reklam medier ger Nilsson. Liksom, hallå. Kom det faktiskt som en chock för den samlade journalistkåren vad färdigmaten är gjord av? Ibland blir jag så ledsen. Det måste ju finnas belästa journalister i Finland som kan svenska eller har svenska som modersmål. Har debatten i Sverige faktiskt undgått dem helt? Har det inget nyhetsvärde innan en bokförläggare tvångsmatar dem med information? Är journalister faktiskt så beroende eller nyhjälplösa att de inte tar tag i ett ämne innan nån tvångsmatar dem?

torsdag 17 februari 2011

Skolmaten - ett förbättringsförslag

Det är ju i sista instans våra folkvalda kommunpolitiker och kummun-/stadsstyrelser som bestämmer av vad och var skolmaten skall tillredas. Jag har ett inbesparingsförslag. Så länge som kommunen har en centraliserad skolbespisning så drar man in kommunstyrelsens (ja, eller alla kommunens anställdas?) lunchsedlar och ersätter det med skolmat. Sedan får kommunstyrelsen äta i sin närskola, eller så kan maten köra still dem och de får värma den i mikron? Maten kostar typ 0,70€-1,20€ per portion och kommunen får göra ett natura förmåner avdrag från penninglönen som är betydligt större, som för lärare och dagistanter. Gärna skulle ännu kommunpolitiker få samma mat, men de är väl spridda för vinden vanlig arbetstid.

Månne inte skolmaten skulle förbättras illa kvickt?

Jag vill ha Operation skolmat till mina barns skola!

lördag 5 februari 2011

Runebergstårtor - favorit i repris

En liten som tycker pappa kunde sluta fota redan...
Bakade just Runebergstårtor med barnen. Jag kände mig som värsta kökschefen när jag hade tre souskockar som konstant krävde uppmärksamhet. Och debatten har gått het här hemma om glasyren skall vara vit eller ljusröd. Ingendera lägret ger med sig...