Indisk mjölmott. Ganska lik kvarnmott. Det spelar ingen roll vilkendera man har, förutom att den ena har en längre livscykel... |
Vi var lite i valet och kvalet att skall vi kalla in proffs eller skall vi försöka själv. Hade jag vetat hur jobbigt och länge det skulle ta så hade vi nog kallat på hjälp genast. Typ tio butikskassar med mat bars ut till soporna, allt som var öppnat eller de kunde tänkas ta sig in i. Sedan desinficerade vi köksskåpen, bl.a. i varje hål för hyllorna hade larverna förskansat sig. Sedan införskaffades insektgift som gick att spruta (inte spraya) för att försöka komma åt alla skrymslen och vrår. Maten åkte ut på balkongen i lådor eller in i kylskåpet.
Allt var fint en vecka, men när vi kom tillbaks från stugan efter veckoslutet så hittade vi igen några mot flygande. Skåpen (de tomma) desinficerades igen och köket fick sig en ny omgång gift. Larver såg vi dock inte.
Igen en vecka senare såg vi igen mott. Nu tog vi mod till oss och frågade grannarna om de haft "små fjärilar". Och visst hade de det. Grannarna under oss sa att de sett av dem nu och då under hela sommaren. Jag misstänker de sprayat insektgift, för jag har känt lukten av det ett par gånger under sommaren... Och grannarna snett under oss hade fått dem i början av augusti, ungefär samtidigt som vi. De hade dessutom fört det för att identifieras någonstans och fått reda på att det var just Indisk mjölmott. Grannarna två våningar under oss hade också haft av dem. Efter att alla grannarna började bekämpa dem så började vi få ett slut på eländet. Den sista motten tog jag livet av i vår trappuppgång för tre veckor sedan, inne har vi inte haft dem på en månad.
Mott är i sig inte farliga. Mjölmott lägger ägg i mjöl och liknande produkter som deras larver sedan festar på. Sedan kan larven krypa långa sträckor (för en larv), gärna uppåt, och förpuppar sig där. Ut kommer en ganska oansenlig "fjäril". Lite beroende av temperatur och mottart så har den en livscykel på 3 - 7 veckor. Så man måste spruta upprepade gånger för att säkert bli av med dem. Först gärna med några dagars mellanrum och sen med en veckas. Så att man tar livet av larver som kläckts och mott som kommer ut ur sina kokonger.
De skadeinsektsbekämpare som jag talade med skulle ha kommit med 2-4 veckors mellanrum 2-3 gånger. Men deras gifter är lite häftigare (= längre verkande) än de som säljs till amatörer i matbutiken. Två timmar skall sen vuxna hålla sig borta och riktigt små barn fem timmar.
Det jobbigaste, efter den första chocken och städandet, har nog varit ovetskapen om man faktiskt blivit av med dem. Nu börjar vi väl så småningom tro att vi blivit av med dem...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar