fredag 30 april 2010

Dulce de leche - tjinuskipudding

Jag har nånstans läst på Internet att man kan koka tjinuskisås (kolasås för rikssvenskar...) av kondenserad mjölk på burk. När jag råkade bonga kondenserad mjölk hos min lokala kurdiska handelsman så vaknade tanken att pröva till liv igen.
Kondenserad mjölk på burk kokas läääänge...

Dulche de leche
  • Kondenserad mjölk på burk

Utan destumera googlande så kokade jag upp burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten som täckte hela burken. Notera att burken inte skall öppnas innan den är färdig! Kolla med jämna mellanrum att burken är helt täckt av vatten. Tänk på miljön och använd lock på kastrullen! Två timmar senare är din tjinuskisås färdig och är tjock som en pudding ungefär. Låt burken svalna lite innan du öppnar den. Din sås är färdig!
Nyöppnad burk

Den smakar inte helt som en traditionell tjinuskisås, men är god på sitt eget lite udda sätt. Smaken av kondenserad mjölk sitter ännu kvar i såsen. Jag har med framgång prövat den på paj och på chokladglass.

När jag skulle skriva det här så googlade jag lite för att få lite kött på benen. Det visade sig att "såsen" har ett riktigt namn: Dulce de leche (eller på engelska). Koktiden på nätet för kondenserad-mjölk-på-burk-varianten verkar variera mellan 90 minuter och 3 timmar.
Som pålägg till en delikat veganlingonpaj av min fru.

Sådär som en liten nerd så måste jag ju erkänna det var lite k00l med något som blir färdigt inne i en sluten burk...

Här är lite fler länktips:

10 kommentarer:

  1. Det är riktigt gott. Det smakar tjinuskisås, men med en underton av kondenserad mjölk. I 9 fall av 10 skulle jag antagligen välja hemlagad tjinuskisås framom den här. Fast på chokladglassen (Lidls i vårt prövade fall) kan jag väl tänka mig välja den här istället för traditionell tjinuskisås...

    Det här är kanske något som det närmast är spännande pröva på eller kanske något man kan laga på lande. Kondenserad mjölk på burk håller ju i evigheter...

    SvaraRadera
  2. Och sen är det ju lite spännande att slutligen öppna burken för att se hur det blev. Blev det fel så kan man inte mera fixa det...

    Lite som för länge sedan när man själv framkallade svartvit film. Det går inte att kika hur det framskrider under processen.

    SvaraRadera
  3. Ska prova någon gång. Man borde ha ngn burk på sommarsatugan att ta till någon gång när andan faller på och experimentlusten tilltar:-) Tack för tipset!

    SvaraRadera
  4. Det kallar jag veckans mest udda;) Kul ändå så tack för tipset!
    D.

    SvaraRadera
  5. Tänkte bara säga att ni ska verkligen hålla koll på burken att den är täckt av vatten hela tiden. Annars kan den explodera, tro mig eller ej, då får ni kolasås över hela köket.

    SvaraRadera
  6. Har du sett det hända? Sist och slutligen är nog locket c. 1/5 av burkens yta, så helt kritiskt borde det inte kunna vara. Fast om vattnet kokar ner kraftigt så blir det ju en annan historia... Har man burken helt under vatten så gissar jag det är det kokande vattnet, inte spisplattan, som bestämmer burkens temperatur. Min vilda gissning är att så länge som det finns vatten i kastrullen så är temepraturen som värmer burken inte så mycket över 100 grader. Burkens kontaktyta mot kastrullen är liten (en metallring) och när vattnet under burken förgasas så tränger det upp och nytt vatten kommer in. Har man däremot en burk som står med en slät botten mot kastrullbottnen så då är uppvärmningen säkert kraftigare.

    SvaraRadera
  7. Märkväl, Kondencerad mjölk håller inte i evigheter av den enkla anledningen att de kan börja oxidera och i så fall är burkens innehåll hälsofarligt och alla koncerver innehåller bisfenol en kemikalie som man haft många fördjupade debatter om och på senare tid kunnat påvisa är rent farligt speciellt för små barn. Men som med allt annat så är det en frågeställning man själv avgör hur man skall förhålla sig till, så farlig är ändå inte den kondenserade mjölken som den är onödig vill jag påstå. Föresten når man exakt samma resultat med hederligt osaltat smör och socker om man har tänkt att göra "villa-kola".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oxideringen är jag inte så fasligt orolig över. Och det kan ju ske med burkar som inte har passerat bäst före datum. Jag inbillar mig dessutom man ser det i fogen när man öppnar burken.

      Bisfenol bekymrar mig däremot lite mera. Speciellt med tanke på att burken upphättas en mycket lång tid när man kokar den så här. Men en eller två gånger klarar man hoppeligen av.

      Och egentligen föredrar jag tjinuski. Så faran är inte så stor i det här fallet.

      Varför skall det vara osaltat smör? Lite salt i efterrätter ger ofta förhöjd smak.

      Radera