torsdag 15 april 2010

Brödostpaj med lingon - ganska Finland

Länge trodde jag brödost var en finländsk specialitet, men liknande finns över hela världen... Jag har bland annat lagat indiskinspirerad tomatsås med brödost, rätt lyckat. Inspirerad till det blev jag av en liknande rätt på en pakistansk restaurang i Esbo.

Traditionellt (väl) äter man i Finland brödost med hjortronsylt. Vissa föredrar osten den kall, andra varm. Och sen finns det ännu de som äter den med mjölk. Men ganska sällan ser man brödosten ingå i recept. Här är dock ett, en paj i kombination med lingon, färskost, kardemumma och vanilj.
Brödostpaj med lingon.
Det här är ett lätt modifierat recept ur Juusto - syö, nauti ja elä! (ungefär: Ost - ät, njut och lev!) utgiven av Valio 1996. Den här var länge vår favoritpaj, vilket våra gäster fick erfara. :-)

Botten
  • 80 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
Fyllning
  • 250 g brödost
  • 200 g lingon
  • 1 ägg
  • 1 burk (200g) gräddfil
  • 1 burk (200g) färskost
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker

Smeten är väldigt lös för en paj.

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker vitt. Jag brukar köra kylskåpskallt smör i mikron en riktigt kort stund (10-20s) för att det skall gå lättare. Rör ner alla de torra ingredienserna och sist ägget. Det blir något som mest liknar en smet. Smörj en bakform som är c. 25cm i diameter och gärna har en höjd på minst 3-4 cm. Bred ut smeten med en sked eller liknande, se till att det blir kant.

Tärna brödosten och bred ut över bottnen. Fyll sedan på med lingon. Mängden brödost och lingon är ungefärliga. Det skall bli välfyllt, men får inte komma upp över degkanten.


Rör sedan ihop resten av fyllningen i en bunke. Oftast har jag brukat ha Philadelphia färskost, den är lite fastare än de flesta inhemska, nu lagade jag med en inhems variant. Rör fyllningen tills den är slät. Häll den sedan över pajen, det skall täcka brödosten och lingonen men inte komma upp över pajkanten.

Tyng in i ugnen c. 40-50 minuter, tills pajen fått vackert färg. Den har en tendens att stiga lite, så om det är nära till formens kant så sätt en ugnsplåt eller något som kan fånga upp om det rinner över.
Brödostpaj med lingon
Låt pajen svalna och med det samma stelna lite. Pajen kan ätas ljummen eller sval, det är en tydlig smakskillnad! Så spara en bit om du äter den ljummen! Vårt största problem brukar vara just här, vi klarar inte av att vänta tillräckligt länge.

Är man inte främmande för det lite surare så kan man laga pajen med röda vinbär istället för lingon. Alla våra gäster har inte varit så förtjusta i det. Pajen delar över lag gäster i två kategorier, de som gillar och de som inte gillar...

3 kommentarer:

  1. Jag tycker dina foton alltid är så fina, men det här är verkligen helt fantastiskt! Kanske du skulle byta bana och bli fotograf:)
    D.

    SvaraRadera
  2. Tack, men jag tror det är roligare hålla det som en hobby. :-)

    SvaraRadera
  3. Det ser jättesmarrigt ut!

    SvaraRadera