fredag 1 januari 2010

Kastanjer och gamla minnen

Kastanjer, egentligen rostade, hör ju julen till. När jag var liten tillreddes kastanjerna på saltbädd i ugn. Ja, det var före mikrougnens tid... Jag kommer ihåg när min momi lagade kastanjer. Det var exotiskt och spännande för en liten parvel...


Kastanjer i ugn
  • Kastanjer
  • Grovsalt
  • smör

Det kan inte bli mycket lättare än det här... Ställ ugnen på 175°C. Skär ett kryss i toppen av kastanjen. Fyll en ugnsform med såpass mycket grovsalt att kastanjerna hålls upprätt. Kör in i ugnen och ta ut c. fem minuter efter att de öppnat sig vackert. Räkna med 10-15min i ugnen. Servera efter några minuter. Det är meningen det skall vara handarbete att skala kastanjerna. Med en klick smör på blir de betydligt godare! Vill man så kan man tillreda dem i lite lägre temperatur, då blir de mera "genomgräddade" vilket kanske är i mångas smak.


Det svåraste med kastanjerna är faktiskt att skära det där krysset. Kastanjer tenderar vara rätt runda och de har ett ganska hårt skal... Det tråkiga med kastanjer är att det ofta finns en hel del dåliga, så kolla att de inte är svarta/mögliga inuti. Utanpå syns det inte... Och har man riktigt otur så har man fått tag på kastanjer var det inre tunna skalet inte vill lossa. Då är det pynjigt...

Det går även bra att laga kastanjer i mikrougn. Det är dock inte lika estetiskt vackert... Men se då till att skära en skåra i dem.Annars exploderar de spektakulärt och man får plocka smulor ur mikrougnen... Smaken är ungefär den samma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar