tag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post7605601673146225328..comments2023-09-27T11:23:15.913+03:00Comments on Bakformen: De onda färdigmatstillverkarna...Bakpappahttp://www.blogger.com/profile/16641176891032621204noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-49980531037562389362011-02-27T16:20:53.072+02:002011-02-27T16:20:53.072+02:00Ni har nog rätt, tycker jag med. Däremot tycker ja...Ni har nog rätt, tycker jag med. Däremot tycker jag inte att det bara är lättjans fel. Jag tycker vår kultur borde genomgå en nödvändig förändring, och det är att flytta middagen senare, så att maten hinner mogna även hemlagad! Man kan bra stå sig till kl 19, till exempel, särskilt om man INTE lever på snabba kolhydrater (eller långsamma för den delen) utan kan förbränna även fett. Så tycker jag. Och står man sig inte, så kan man ju ta ett äpple, en morot eller en smörgås kl 17.Nina (Flo)https://www.blogger.com/profile/12660385752084464912noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-22957390952737567942011-02-25T21:58:30.638+02:002011-02-25T21:58:30.638+02:00Jo det är nog helt sant de du för fram, jag kan in...Jo det är nog helt sant de du för fram, jag kan inte annat än hålla med dig. Och ja visst skall det bli kul att träffas i sommar, det ser jag fram emot.Christian Tikkanenhttps://www.blogger.com/profile/12062687356037678072noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-67355156446155664252011-02-25T07:44:46.398+02:002011-02-25T07:44:46.398+02:00Jadå, klart människor är lata. Jag är också frukta...Jadå, klart människor är lata. Jag är också fruktansvärt lat. :-) Måste nog erkänna ketchup och senap är något jag bär hem från butiken...<br /><br />Däremot är jag inte riktigt av samma åsikt som du angående matetik och filosofi i Finland. Nog har det ju funnits en stark rörelse för husmanskost i Finland. Eller jag upplever att Marthorna talat sig varama för det. Men hippa och trendiga har de kanske inte varit.<br /><br />Men jag tror det finns en form av matseggregering i Finland som gett en klyfta som vuxit med god fart de senaste 10-15 åren. Det finns "mormor" som själv rullar köttbullarna och reder såsen från grunden, sedan "ungdomar" som tycker mat skall gå fort och "förvärvsarbetande småbarnsföräldrar" som inte har tid för att stå i köket.<br /><br />Jag håller dock med dig om att det är viktigt nån går först med fanan högt i vädret. Det behövs nog en hel del intresseväckande i dagens Finland. Och vem skulle göra det bättre än de riktiga kockarna?<br /><br />Jag förstod på min fru vi skall träffas i sommar, det skall bli kul!Bakpappahttps://www.blogger.com/profile/16641176891032621204noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-88752515514636386512011-02-24T18:16:29.704+02:002011-02-24T18:16:29.704+02:00Därför är det också otroligt viktig att vi som änd...Därför är det också otroligt viktig att vi som ändå är maten närmast genom vårt yrke slår larm och även så om det tidvis kan tänkas låta som utnött och tjatigt, trots allt påtalar vikten av att föra en ren, ärlig och äkta matfilosofi också i hemmet, det bara är så att vi måste tjata mera för att alla de som ännu inte kommit underfund med detta får en chans att kunna göra det. Du hör till undantagen på samma vis som jag, det skulle inte ens falla mig i tanken att ha hemma varken senap eller ketjup, då jag kan laga dem själv såpass fanatiska är vi i vår familj, och det blir till en vardag ännu mer när man är en matambassadör för det nära köket.Christian Tikkanenhttps://www.blogger.com/profile/12062687356037678072noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-61625440076189234522011-02-24T18:07:55.099+02:002011-02-24T18:07:55.099+02:00Du sätter fingret på en öm pungt, och dessutom har...Du sätter fingret på en öm pungt, och dessutom har du helt rätt. Jag håller fullständigt med dig men så vill jag också tillägga med ett ord om varför vi människor är som vi är och varför vi väljer den här skiten framom det andra, vet du att vi nutidsmäniskor är allt för lata av oss, lettja kallar jag det, bortskämda och så förbannat lata att vi knapt vill göra någonting för att få i oss den dagliga ransonen av näring. Och så är det också¨så att I finland har det aldrig förekommit någon sådan där ordentlig matetik eller ens filosofi, då vi helt enkelt aldrig haft någon som förespråkat det, se bara på Sverige, Den nu bortgångne Största gastronom som Svenskarna hadde Tore Wretman hamrade in i folks medvetande i över 60 år hur viktigt det är med att laga mat och framför allt göra den på rena ärliga och riktiga råvaror, färdigmat för honom var en omöjlighet och det fick nog minsann befolkningen och vänner runt omkring honom veta av. Mycket av den syn påp mat som man har i Finland bottnar i en okunskap och lathet, tyvärr, det ser man som gastronom varje dag.Christian Tikkanenhttps://www.blogger.com/profile/12062687356037678072noreply@blogger.com