tag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post5105866436898758360..comments2023-09-27T11:23:15.913+03:00Comments on Bakformen: Runebergstårta - butikens bra, men hemma bäst...Bakpappahttp://www.blogger.com/profile/16641176891032621204noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-12394232901657375442021-02-05T20:16:32.989+02:002021-02-05T20:16:32.989+02:00Vi kan säga som så att jag inte speciellt aktivt u...Vi kan säga som så att jag inte speciellt aktivt uppdaterar bloggen mera... Hade missat den här frågan.<br /><br />I Finland hittade jag (för då 10+ år sedan) runebergsformarna i silikon i en större matbutik.<br /><br />Jag skulle gissa en specialbutik för köksredskap kan ha "bleckformar". I annat fall får man ta muffinsformar.Bakpappahttps://www.blogger.com/profile/16641176891032621204noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-49956192703606906272020-04-19T21:03:59.346+03:002020-04-19T21:03:59.346+03:00Hej!
Gammalt inslag men intressant ändå...
Var hit...Hej!<br />Gammalt inslag men intressant ändå...<br />Var hittar man Runebergstårtformar någonstans?<br />I Finland el Sverige el någonstans på nätet?<br />Det är ju inte riktigt samma sak att göra dem som muffins tycker jag iaf<br /><br />Tack på förhand!<br />RussieRussiehttps://www.blogger.com/profile/09473991913390706211noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-87013404615219438882019-06-25T15:36:35.064+03:002019-06-25T15:36:35.064+03:00Ps, går vi till källan av måltidsforskning och ben...Ps, går vi till källan av måltidsforskning och benar ut ursprunget på Runebergstårtan så är det faktiskt Astenius som får stå för orginalet och kom ihåg att Fredrikas Runebergare är bakelser inte tårtor hur vi nu då skall skilja de ifrån varandra blir en sak för det lärda, nämligen Fredrikas bakelser och Astenius tårtor är lika i form och smak. Jag har haft fördelen av att i min ägo ha Fredrikas handskrivana orginal som jag förärats i och med släktskapen till Fredrika från min fars sida. Intressant läösning by the way.<br />Christian Tikkanenhttps://www.blogger.com/profile/12062687356037678072noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-72039608701611838152018-02-06T22:00:38.664+02:002018-02-06T22:00:38.664+02:00https://svenska.yle.fi/recept/2010/02/05/runebergs...https://svenska.yle.fi/recept/2010/02/05/runebergstarta-runebergs-bakelseAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-32489771018048018912015-02-05T17:26:22.381+02:002015-02-05T17:26:22.381+02:00Jo, de är väldigt populärä här just nu (varje år)....Jo, de är väldigt populärä här just nu (varje år).Bakpappahttps://www.blogger.com/profile/16641176891032621204noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-42404644512556495312015-02-03T18:18:48.606+02:002015-02-03T18:18:48.606+02:00Spännande måste prova någon gång. Hade ingen aning...Spännande måste prova någon gång. Hade ingen aning om att den fanns innan i idag. läste om den i Hbl.Björn Torphttps://www.blogger.com/profile/11241179974120423564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-51470467032116798802013-12-07T01:20:41.212+02:002013-12-07T01:20:41.212+02:00Tja, varför inte fråga Ekbergs konditori som har h...Tja, varför inte fråga Ekbergs konditori som har haft kakan i sitt sortiment sedan 1850-60 talen. Det var de som lanserade den i sitt konditori däremot var det inte de som uppfann den utan det var en man i Borgå under 1840-talet vid namn Astenius som var värdshusvärd och sockerbagare . Den som får tag i Fredrika Runebergs kokbok ser att hon bakar sin version av denna från 1850-talet. Där ser ni vad urpsrunget var. Med tiden har tårtorna förändrats lite i smaksättning, dekor, vätska. att den väcker starka känslor har jag förstått av det jag sett på nätet. Huruvida det skall vara vätska eller ej, arrak, punsch, rom eller sockerlag, öppeldricka. Om sylten skall vara äppelmos eller hallonsylt. Som sagt vad - se på recepten från 1840-50 talet så får ni se vad som gäller. Under århundraden har många bakverk ändrat innehåll och utseende. med tiden har också namn av politiskt korrekt skäl förändrats. bakning är föränderlig konst. Jag har i min samling pepparkaksrecept från allt från 1150 -talet och framåt sett de mest skiftande smaksättningar i pepparkakan och även dess form och konsistens. Och visst finns här också peppar i pepparkakan. Kryddpeppar, svartpeppar. Det finns ingefära, muskotnöt, kanel, kryddnejlika, kardemumma, sandelträ, paradiskorn m.m. Och jag kan tala om att vissa pepparkakor blir man visst snäll av att äta, för i viss stor mängd av vissa kryddsammansättningar blir man neddrogad. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-53267675222912090472011-02-02T08:33:33.083+02:002011-02-02T08:33:33.083+02:00Om det ursprungliga receptet må de lärda tvista! :...Om det ursprungliga receptet må de lärda tvista! :-)<br /><br />Jag vågar gissa man inte får köpa äkta runebergstårtor enligt det där innehållet i butiken. Och hasselnötter är våra pojkar allergiska mot, så dem aktar vi oss för. Och mörk rom passar antagligen bättre än punch, men det där råkade vara vad vi hade hemma då...Bakpappahttps://www.blogger.com/profile/16641176891032621204noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-3569467096879684162011-02-02T08:11:26.161+02:002011-02-02T08:11:26.161+02:00I de äkta runbergstårtorna ska det vara Finmalna H...I de äkta runbergstårtorna ska det vara Finmalna Hasselnötter (mkt)ca 90% ,samt inget skorpmjöl o. inga pepparkakor heller för den delen lite mandel samt bittermandelsolja .<br />Efter gräddningen ska den doppas i Mörk Rom!! å sedn dekoredas..!!<br />Inte i Punch /arrak..<br />//YrkesBagaren med 19 års erfarenhetAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-24689045340163179552010-02-03T12:07:59.999+02:002010-02-03T12:07:59.999+02:00Ja, smaken är ju som baken. Tudelad. ;-)
Men rolig...Ja, smaken är ju som baken. Tudelad. ;-)<br />Men roligt det smakade!Bakpappahttps://www.blogger.com/profile/17148471193514800532noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5861785077759370085.post-73132545364851404932010-02-02T18:15:37.983+02:002010-02-02T18:15:37.983+02:00Jättegott!!! Men jag föredrar att lämna bort bitte...Jättegott!!! Men jag föredrar att lämna bort bittermandeln.Anonymousnoreply@blogger.com