tisdag 30 november 2010

Köttgryta - with love

Köttgryta, given tid och kärlek...
En god köttgryta är (i  mitt tycke) rätt enkel att göra och ganska svår att misslyckas med. (Förutom om man somnar och kokar kastrullen torr när man kokar ner grytan. Jag kan berätta att det luktar ganska illa när man vaknar...) Men man måste ge den mycket tid och det går inte just att skynda på den... Till kött duger i princip nästan vilket kött som helst. Grundtanken är dock att ju "sämre" kött, desto bättre gryta... Dock vill jag själv ha de frittt från hinnor och överdrivet mycket fläsk. Men det går ju att skära bort när man tärnar köttet. Annat viktigt är att man har större bitar ju längre tid man har att laga grytan. Bitarna skall vara stora, det är inte en soppa man lagar! Vinet skall också vara ett man gärna själv vill dricka, dock inte alltför lätt. Tag absolut inte ett dåligt vin, det är bara att skjuta sig själv i foten. Jag försökte en gång fuska med ett billigt bulgariskt rödvin, resultatet var ganska hemskt!

fredag 26 november 2010

Vi är inte lika - gentest avslöjar!

Kanske lite gamla nyhter, men en liten studie (140 överviktiga kvinnor) i USA har visat att våra gener styr vilket som är bästa dieten för viktminskning. Kvinnorna sattes på en av fyra dieter, en lågkolhydratdiet, en av två lågfettdieter eller en balanserad diet (lite av allt?).

För att göra en kort historia ännu kortare så kom de fram till att 39% av vita amerikaner har en genotyp lämpad för lågfettkost, 45% lågkolhydratkost och den sista olyckliga 16% måste akta sig för både fett och kolhydrater... Notera att företaget som gjort studien även säljer ett gentest för den, så tag det hela med två nypor salt...

Bilden lånad från Wikipedia.

torsdag 25 november 2010

Pizza - jösses vad det kan vara gott.

Blev sugen på pizza här en söndag. Jag har egentligen aldrig fått bottnen riktigt bra. I min barndomsfamilj var det främst något som liknade pajbotten som gällde. Nån gång har vi lagat ett halvbra recept från Min kokbok. Nu förstod jag äntligen ta ut huvudet ur ett mörkt ställe och konsulterade vår nån sorts italienska kokbok Complete Italian cooking. Receptet i den visade sig ge en en riktigt, riktigt god botten.

Den var godare än vad den ser ut på bilden, jag lovar!

tisdag 9 november 2010

Vegetarisk buljong - version 0.9 beta

Inte världens vackraste, men ok smak ändå.
Både Flo och Christian har i sina bloggar talat om hur mycket godare det blir med självkokad buljong. Men det har alltid lite fallit på att jag inte haft råvarorna och att det tar mycket, mycket lång tid. Men nyligen skrev Christian i sin blogg om såser och fonder och jag fick en liten aha-upplevelse. Jag lagade början till en burgundisk köttgryta igår natt och då dök Christians uppmaning att inte slänga bort "skräpet" upp igen. Så jag bestämde mig för att pröva.

fredag 5 november 2010

Busenkel LCHF fredagsmys

Min kära hustru hade köpt "antipasto" soltorkade tomater från den tyska butikskedjan. Antipasto tycks i det här fallet betyda de soltorkade tomaterna är aningen fuktigare än de vanliga i olja på burk. Jag har någon gång köpt soltorkade tomater från delikatessen i ett större varuhus här i Helsingforsregionen som varit lika goda. Jag rekommenderar varmt man köper kylen full ifall man har vägarna förbi den tyska kedjan. Dock verkar de inte ha så många paket med enbart soltorkade tomater per låda (hittade inga när jag var där), deras oliver var ok, men kronärtskockorna var inte något vidare.

Snabb mysmat

torsdag 4 november 2010

Vad är felet med LCHF och liknande dieter?

Jag kan inte på något sett bestrida att LCHF-diet leder till viktminskning. Men däremot tycker jag deras argument ofta baserar sig på enstaka erfarenheter (t.ex. deras egna). Jag läste ett nummer av LCHF-magasinet och kan ju  inte påstå jag hittade något värre än subjektiva åsikter. Men mycket var ändå i mitt tycke på ganska svag grund.

Bland annat fanns det en artikel om en man som försöker nolla sitt kolhydratintag. Ägg och ost äter han ibland, annars blir det ungefär kött och smör. Ok, han medger det är extremt och att det är ett experiment. Men argumentet man ofta hör är att om viktminskningen avstannar så skall man minska på kolhydratintaget. Vad jag inte kan förstå är varför man inte kan anse att kroppen nått sin "idealvikt" när viktnedgången avstannar. Det talas alltid om att alla har en individuell idealvikt som kroppen själv uppnår med LCHF, men ingen verkar någonsin riktigt komma underfund med vad den är och framför allt verkar alla villa fastställa den själv!

Nu vill jag inte påstå de har fel i LCHF-magasinet, men påstå de har absolut rätt kan jag inte heller göra. Det är egentligen ganska intressant att hela vår kost delvis är ett väldigt outforskat område. Man skulle ju tycka vi skulle känna till vad och hur vi bör äta. Det är ju ganska essentiellt!
 
Men för att nu lite få vatten på kvarn igen så delar jag med mig av följande två antagligen inte så nöjda pristagare: Susanna Ehdin och Annika Dahlqvist. Noteras bör dock att Dahlqvist inte fick sin utmärkelse för LCHF-kosten. Nu vill jag inte påstå VoF inte skulle ha en egen agenda, för det har de. Men om man kan läsa deras argument och skaka på huvudet åt dem så är det bättre än att nicka åt Ehdin och Dahlqvist.

Inte för att kritikerna av LCHF heller alltid är så mycket bättre. Man hör bl.a. argumentet att det är skadligt på lång sikt. Några vetenskapliga bevis för det finns knappast. Senast jag hörde en liknande argumentation var av Päivi Räsänen i debatten om homosexuella skall få adoptera, hon visste berätta att de med homosexuella föräldrar nog kan vara lyckliga ännu som unga, men sen när de blir gamla så börjar det älta att de inte vet vem deras biologiska pappa/mamma är...

Det skulle på något sätt vara så skönt om LCHF-förespråkarna slutade måla fan på väggen gällande livsmedelsindustrin och erkände vad som inte är vetenskpligt bevisad fakta och vad som är det. Visst finns det säkert i livsmedelsindustrin en jakt på kostnadsinbesparingar, men inte tror jag de med vett och vilja gör oss sjuka. De följer de regler som är fastställda (som de dock möjligtvis själva varit med och utarbetat, som i Statens näringsdelegation) och tar sist och slutligen ett ganska stort ansvar för vad de gör. Ofta har de inte ens råd låta bli!